V tme vidí skryté veci na 100 metrov

Systém dokáže rozoznať chodcov a zvieratá v tme na vzdialenosť až 100 metrov. Poloadaptívny integrovaný asistent pre jazdu udržiava model Grandland uprostred jazdného pruhu a zachová vzdialenosť od vozidla pred ním. Nový Grandland sa pýši novou tvárou značky – maskou Opel Vizor, ktorú sme spoznali na malom mestskom crossoveri Opel Mokka.

Dizajn Opel Vizor a 168 pixelov svetiel IntelliLux LED

Prvý Opel Grandland prišiel v roku 2017. Teraz je tu II. generácia. Nový Opel Grandland - vlajkové SUV značky Opel môže byť vybavené adaptívnym pixelovými svetlometmi IntelliLux LED® zo 168 prvkov – 84 na každý svetlomet. Rovnako ako na modeli Opel Insignia – výsledkom je plynulé prispôsobenie svetelného lúča podľa jazdnej situácie a okolia bez oslňovania ostatných vodičov. Prvky LED v každom štíhlom svetlomete sú zoradené do trojradového maticového systému, kde jednotlivé funkcie plynule prechádzajú do ďalšej úrovne:

1) pri krátkom dosahu svetelného lúča dlhý rad pixelov nepretržite prispôsobuje zaostrenie svetla každej zákrute. Optimálny dosah svetelného lúča na hranici svetla a tmy zaisťuje rad jemne vymedzených a dynamicky sa prispôsobujúcich pixelov.

2) maticová funkcia v prostrednom a hornom rade svetiel presne vyrezáva protiidúce vozidlá v milisekundách. Ostatné oblasti zostávajú plne osvetlené diaľkovým svetlom.

3) Svetlá LED na denné svietenie integrované do každého svetlometu dávajú vozidlu charakteristický rukopis značky. Vďaka inovatívnej technológii osvetlenia je nový Grandland v segmente jasným lídrom.

Nočné videnie pomocou infračervených kamier

Infračervené kamery dokážu na základe teplotného rozdielu oproti okoliu zistiť prítomnosť ľudí a zvierat až do vzdialenosti 100 metrov od vozidla Grandland v smere jazdy. Pri detekcii chodcov systém nočného videnia upozorní vodiča na ich prítomnosť a zobrazí ich polohu na 12-palcovom digitálnom displeji informačného centra vodiča.

Nový kokpit Opel Pure Panel

Koncept používateľského rozhrania je futuristický, no zredukovaný len na nevyhnutné prvky. Dva širokouhlé displeje v jednej jednotke vytvárajú tzv. Opel Pure Panel. Plne digitálny kokpit orientovaný na vodiča má intuitívnu obsluhu, takže množstvo tlačidiel by tu bolo prebytočných. Pozostáva z najnovších digitálnych technológií a zobrazuje najdôležitejšie informácie. Oba displeje vítajú cestujúcich a vytvárajú príjemnú atmosféru v kabíne. Centrálna dotyková obrazovka s uhlopriečkou 10 palcov je natočená k vodičovi.

Dodávky prvých kusov nového Grandlandu z Nemeckého závodu v Eisenachu sa začnú na jeseň 2021. Rátajte s mesiacmi október/november.

Asistent pre jazdu na diaľnici a mnohé iné

Pomocou kamery a radarových snímačov kombinuje asistentov. Adaptívny tempomat v spojení so systémom aktívneho udržiavania vozidla v jazdnom pruhu udržiava model Grandland aj v strede. Vozidlu Opel pomáha zvyšovať alebo znižovať rýchlosť tak, aby sledovalo vozidlo pred sebou – bez prekročenia nastavenej rýchlosti – a v prípade potreby zabrzdí až do úplného zastavenia a automaticky obnoví jazdu z pokoja.

Automatický parkovací asistent identifikuje priestory pre pozdĺžne a kolmé parkovanie a navedie do nich alebo z nich vozidlo Grandland automaticky. Systém výstrahy pred objektmi v mŕtvom uhle zabraňuje potenciálnym zrážkam pri odbočovaní alebo zmene jazdných pruhov. V prípade nebezpečenstva sa v príslušnom vonkajšom spätnom zrkadle rozsvieti symbol vozidla. Súčasťou štandardného vybavenia Grandlandu je upozornenie na hroziacu čelnú zrážku a funkcia automatického núdzového brzdenia, detekcia chodcov, upozornenie na nežiaduce vybočenie z jazdného pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek, funkcia sledovania a upozornenia na únavu vodiča a tempomat.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

Ergonomické sedadlá a informačno-zábavný systém

Aktívne sedadlá pre vodiča a spolujazda sú certifikované nemeckou lekárskou asociáciou Aktion Gesunder Rücken e.V. podporujú správne držanie tela za volantom. Ocenené sedadlá sú v triede unikátom a ponúkajú široký rozsah nastavení, od funkcie elektrického sklápania sedadla až po elektropneumatickú bedrovú opierku. Sú čalúnené kožou a ponúkajú funkciu vyhrievania a dokonca i vetrania. Komfort ďalej zvyšuje bezkľúčový systém odomykania a štartovania vozidla a senzorom riadené dvere batožinového priestoru, ktoré sa dajú otvoriť a zatvoriť pohybom nohy pod zadným nárazníkom.

Konektivitu a zábavu zabezpečujú informačno-zábavné systémy, ktoré sú kompatibilné aj so systémami Apple CarPlay a Android Auto. Systém Multimedia Navi Pro v spojení so službami OpelConnect spríjemňuje a uľahčuje cestovanie vďaka aktuálnym dopravným informáciám, online aktualizácii máp a prediktívnej navigácii. Bezdrôtové nabíjanie v stredovej konzole poskytuje pre kompatibilné smartfóny úhľadné a usporiadané napájanie bez káblov.

zdroj: Opel Slovensko

Videotest aktuálnej I. generácie Opel Grandland X