Ako motivovať ľudí k tomu, aby presadli do modernejších, bezpečnejších a ekologickejších áut? Pre mnohých ide nepochybne aj o otázku dostupných financií, ktorých v čase pokračujúcej vysokej inflácie nie je na rozdávanie. Práve naopak.

„Demokrati“ by chceli Slovákom ponúknuť príspevok na auto v sume na úrovni zhruba 2 000 eur. Takto by radi stimulovali ekonomiku krajiny a zároveň má opatrenie prispieť k ochrane životného prostredia. Ako presne si v strane vykladajú slovo „ekologické“ a na aké všetky autá by sa nová podpora mohla potenciálne vzťahovať, nie je na základe informácií zverejnených agentúrou SITA známe.

Na cestách jazdia prestarnuté autá

„Náš vozový park je zastaralý, nie je komfortný, nie je bezpečný a nie je ani ekologický,“ uviedol pre agentúru SITA exminister hospodárstva Karel Hirman s tým, že novinka by mohla zjemniť aj finančné dopady na ľudí vyplývajúce z chystanej, prísnejšej emisnej normy Euro 7. Všetko napovedá tomu, že táto predraží nové vozidlá do takej miery, že si ich už mnohí Slováci s priemernými príjmami nebudú môcť vôbec dovoliť. Nedostatkovým artiklom sa môžu stať najmä menšie mestské autá.

Faktom pritom je, že Slovensko dnes patrí k menšine krajín Európskej únie, ktoré nemajú zavedenú žiadnu formu individuálnej dotácie na elektromobily. Ako chcú však nové opatrenie Demokrati financovať a konkrétne z akých peňazí? Hirman uvádza, že použiť by sa dali sčasti i finančné prostriedky z Bruselu, a to určitá suma z celkovo 1,4 miliardy eur dostupných v takzvanom sociálnom klimatickom fonde.

Zdroj: Tlačová agentúra SITA / foto: cz.depositphotos.com