Dôležité je zažiť ev auto v praxi

Medzi hlavné výsledky prieskumu patrí dôležité zistenie, že celkové obavy z vlastníctva elektromobilov sa po kúpe dramaticky znížili, a to vrátane faktorov, ako sú nízky dojazd, výkon v chladnom počasí či zhoršenie vlastností batérie. Toto všetko pritom patrí k bežným strachom dlhodobo spájaným s elektroautami.

Prieskum zistil, že hoci žiadna z konkrétnych obáv z elektromobilov u vodičov úplne nezmizla (čo je asi aj nereálne...), po kúpe došlo aspoň k ich výraznému zníženiu.

Tak sa na to pozrime: Obavy motoristov z nízkeho dojazdu vo všeobecnosti klesli o 37 percentuálnych bodov na 30 %, strach z potenciálne nedostatočného výkonu v chladnom počasí sa znížil o 25 percentuálnych bodov na 33 % a obavy zo zhoršenia stavu batérie klesli o 41 percentuálnych bodov na 13 %.

Prieskum tiež zistil, že miera spokojnosti vodičov elektromobilov v Kanade je vo všeobecnosti veľmi vysoká. Prevažná väčšina (97 %) tvrdí, že si kúpia ďalší elektromobil, keď príde čas na výmenu toho existujúceho.

Pre úplnosť však treba dodať, že aj naďalej viac ako jedna tretina opýtaných (36 %) si netrúfne šoférovať svoje elektroauto na dlhšej trase. Ako to teda Kanaďania riešia? Jasná väčšina vodičov z prieskumu (67 %) stále vlastní “do zálohy” aj vozidlo s klasickým pohonom.

Výskum uskutočnila Kanadská automobilová asociácia, celkovo sa ho zúčastnilo viac ako 16-tisíc ľudí.

Zdroj: CAA