Šesťvalcová Z4 so spojkovým pedálom je pomaly mýtus. Tak ako sa správy o nej objavovali v pravidelných intervaloch, tak zase neslávne zapadli. Asi najviac špekulácií sa začalo šíriť s príchodom sesterskej Toyoty Supra, ktorá šesťstupňový manuál v spojení s trojlitrom dostala, lenže informácie o alternatíve od BMW časom opäť vyšumeli.

Tentokrát – päť rokov od začiatku výroby – ale máme lepšie novinky. Sú priamo od automobilky, ktorá na Instagrame zverejnila prvú fotku auta so zamaskovaným logom (to nie je vtip, pozrite sa pozorne na obrázky) a pridala k nim vetu: „Nové BMW Z4 M40i s manuálnou prevodovkou príde v roku 2024. Ostrejšie a čistejšie výkony vám zaželajú šťastný Nový rok.“

Medzitým sa na internete objavila celá séria záberov auta modelového roka 2024, ktoré v BMW „urobili nenápadným“ tým, že mu maskovacou fóliou prelepili všetky logá, teda nielen vpredu a vzadu, ale tiež na predných blatníkoch i stredových krytkách kolies.

Podľa obvykle dobre informovaných kolegov zo stránky BMWBlog, bola táto verzia primárne vyvinutá pre zákazníkov zo Spojených štátov, kde nie sú také prísne pravidlá pre emisie CO2, ktoré manuál neparne zvyšuje, ale podľa zákulisia by sa mala Z4 od M Performance s manuálom objaviť i v Európe.

Nahráva tomu fakt, že aj fotky evidentne zachytávajú európsku verziu auta bez prídavných oranžových obrysových svetiel na bokoch predného nárazníka, takže nemáme dôvod neveriť. Z auta mimochodom zmizlo označenie M40i, v tomto prípade ale ide o zábery testovacieho prototypu, takže to nič neznamená.

Samotná manuálna prevodovka by mala pochádzať od koncernu ZF, technické špecifikácie auta ale zatiaľ nepoznáme. Tie by BMW mohlo zverejniť už v januári budúceho roka spolu s cenami, ktoré by v USA mohli byť vyššie ako s automatom, naopak v Európe by model s tromi pedálmi mal byť o čosi lacnejší než súčasný 8-stupňový automat.

Zároveň by sme vás asi mali upozorniť, že na nákup poslednej Z4 s manuálom budete mať asi len dva roky. Výroba súčasného auta v rakúskej továrni Magna Steyr by mala byť ukončená v priebehu roka 2026.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

zdroj: BMW cez BMWBlog