Otázka, či si kúpiť elektromobil alebo uprednostniť spaľovací motor, v súčasnosti vŕta v hlave mnohým ľuďom. Do procesu rozhodovania vstupuje mnoho rôznych faktorov vrátane dojazdu a nabíjacej infraštruktúry. Kľúčovým kritériom sú aj náklady. Ako je to konkrétne s nákladmi na opravu po nehode?

Podľa štúdie sú opravy nehôd u elektromobilov výrazne drahšie ako v prípade aút so spaľovacími motormi. Ide o dôležitú správu pre poisťovne a nie tak pozitívnu správu pre motoristov, ktorým sa tak môžu poistky predražiť.

Združenie poisťovníckeho sektora v Nemecku sa pozrelo na túto tému bližšie. „Náklady na opravy elektromobilov sú oveľa vyššie. V priemere sú o 30 až 35 percent vyššie ako u porovnateľných aút so spaľovacími motormi,“ hovorí výkonný riaditeľ združenia Jörg Asmussen.  Ich štúdia bola postavená na 37 modelových „dvojičiek“ pozostávajúcich vždy z jedného auta so spaľovacím motorom a v prípade druhého modelu išlo o elektromobil. Zámerom boli, aby boli dvojice vozidiel čo najviac podobné.

Pozitívna informácia o elektrickom pohone

Dobrou správou však je, že elektromobily spôsobujú podľa štúdie v priemere menej nehôd ako tradičné autá. Nemecké dáta ukazujú, že pri zákonných poistkách zodpovednosti za škodu sa vyskytuje o 5 až 10 percent menej nehôd. V prípade havarijného poistenia – pokrývajúceho aj škody na vlastnom aute – má nastávať dokonca až o zhruba 20 percent menej nehodových udalostí.

Vysoké náklady na opravu často vznikajú v dôsledku poškodenia batérií elektrických áut. K drahým účtom viedli napríklad aj vysoké hodinové sadzby v servisoch účtované za prácu na elektromobiloch.

Nemecké poisťovnícke združenie napriek tomu zdôrazňuje, že podporuje prechod na mobilitu a prichádza s návrhmi konkrétnych riešení. Nachádza sa medzi nimi napríklad zabezpečenie rýchlej kontroly batérií v poškodených elektromobiloch s cieľom včasného vylúčenia rizika požiaru. Okrem toho má byť vyškolených viac kvalifikovaných pracovníkov, ktorí sa budú špecializovať na opravu elektromobilov. Poisťovníci tiež podporujú zavádzanie detailných špecifikácií na opravu, prípadne čiastočnú výmenu poškodených batérií v autách na elektrických pohon – dôležité je, aby tieto boli udržateľné po ekonomickej aj ekologickej stránke.

Zdroj: 24auto.de