Oddelenie Porsche Exclusive Manufaktur sa nachádza v starej a pôvodnej časti fabriky Porsche v nemeckom Stuttgart – Zuffenhausen. Práve na tomto mieste sa tvorili, vznikali a vychádzali odtiaľto ikonické modely značky Porsche. Ak ste si doteraz mysleli, že Exclusive Manufaktur začína a končí pri individuálnych možnostiach v rámci konfigurátora na stránkach Porsche, mýlili ste sa. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko je táto divízia schopná ponúknuť. Delí sa totiž na 3 rôzne ,,podznačky“ od dostupného príslušenstva u ktoréhokoľvek predajcu Porsche až po program Sonderwunsch, teda vozidlo na zákazku od úplných základov.

Príslušenstvo Tequipment

 

V tejto úrovni nečakajte žiadne svetoborné prekvapenia. Jedná sa o katalógové príslušenstvo pre vaše vozidlo, akými sú napríklad strešné nosiče, detské sedačky a rôzne iné originálne doplnky, ktoré si viete objednať a vie vám nainštalovať servis u ktoréhokoľvek predajcu Porsche.

Doplnky Exclusive Manufaktur


V ďalšej úrovni nájdete doplnkovú výbavu v rámci konfigurátora vášho nového vozidla. Sem patria EXC-I-Options ako napríklad Aerokit, zákazkové exteriérové farby, špeciálne povrchové úpravy dielov, či rôzne iné, prevažne exteriérové, možnosti pre vaše auto. Všetky tieto možnosti, aj keď patria do programu Exclusive Manufaktur, sú montované štandardnými technikmi a mechanikmi v rámci sériovej výroby vášho auta.

Naopak doplnkovú výbavu Custom Tailoring Options už do výrobného procesu vozidla chodia individuálne inštalovať mechanici z Exclusive Manufaktur a tieto doplnky sú už vyrábané ručne. Jedná sa prevažne o interiérové doplnky ako napríklad kožou potiahnuté lamely výduchov vzduchotechniky. Znie to ako šialenstvo? Ešte sa len rozbiehame :-)

Vozidlá Exclusive Manufaktur

 

Do Editions patria edície určené pre špecifické trhy, takže nie sú dostupné pre celý svet, ale len lokálne. Spravidla sú obmedzenejšie konfigurovateľné ako bežné verzie, no za to osadené inak nedostupnými výbavovými prvkami. Patrí sem napríklad Taycan Hockenheimring Edition alebo 911 Carrera GTS America Edition.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Ďalšia úroveň vozidiel Limited Series predstavuje limitované série vozidiel. Ide o skutočne špeciálne verzie modelov, spravidla dizajnom, prípadne názvom odkazujúcim na historické modely. Z aktuálnej ponuky sem patrí napríklad model 911 Targa 4S Heritage Design Edition alebo 911 Sport Classic. Tie verzie nie sú viazané na konkrétny trh a sú určené pre väčšinu sveta.

Ak sa cítite obmedzovaný v individualizácii konfigurátora Porsche, je čas na Sonderwunsch

V doslovnom preklade špeciálna požiadavka. Program založený v roku 1978, ktorého začiatky ale siahajú až do 50tych rokov minulého storočia, kedy zákazníci mohli ovplyvniť Manufaktur výrobu svojho modelu 356. Pri tejto úrovni individualizácie už nekonfigurujete auto cez web alebo u vášho predajcu, ale priamo tu, v srdci fabriky Porsche, spolu so špecialistami z Exclusive Manufaktur. Nejedná sa teda len o doplnkovú výbavu, ale vy, ako zákazník, sa stávate projektovým manažérom vášho vysneného auta vrátane individuálneho vývoja.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Proces realizácie stavby vozidla sprevádzajú 3 miľníky. Celý koncept začína vašim nápadom. Od jeho predloženia, cez dokončenie návrhu interiéru, individuálneho dizajnu diskov až po špecifické úpravy karosérie. Fantázii sa medze nekladú.

Ak špecialisti usúdia, že váš nápad je realizovateľný, stávate sa projektovým menežérom vášho unikátneho konceptu. Následne sa vytvorí špecifikácia, kde sa celý koncept preskúma a podrobne popíše. V závislosti od rozsahu môže tento proces trvať až jeden ok. Na konci tohto procesu sa zákazník rozhodne, či chce projekt realizovať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

V tretej fáze sa vyvinú individuálne komponenty a vozidlo sa vyrobí. Také, aké ste si vysnívali. Výnimočné, jedinečné a jediné. Dôležité je podotknúť, že si tu nemusíte ísť vyskladať nové vozidlo. Môžete sem priniesť to vaše, zmeniť mu farbu, komplet interiér alebo ho vynoviť rôznymi novšími technológiami. Chcete do svojej staršej 997čky 4S brzdy z modelu turbo, motor z GT3 a sedačky, aké nemá žiadna iná 911? Žiadny problém. Program Sonderwunsch je tu pre vaše najtajnešie a najšialenejšie sny.

Čo na to vedúci? A koľko to stojí?

 

Pre to všetko niet divu, že Alexander Fabig, vedúci oddelenia Individualisation a Classic tvrdí: „V súčasnosti máme najširšiu škálu individualizácie spomedzi všetkých výrobcov športových áut,“ a zároveň dodáva: ,,Úroveň individualizácie je obzvlášť rozsiahla a v takmer 40tich percentách všetkých modelov 911 dodávaných na celom svete navštevujú dielne Porsche Exclusive Manufaktur, tu v materskom závode v Zuffenhausene, na exkluzívne opätovné uvedenie do prevádzky. Takmer každé piate vozidlo z modelového radu 718 a minimálne každá desiata Panamera je tiež výlučne individualizovaná v Exclusive Manufaktur. Dopyt po individualizácii sa neustále zvyšuje.“

Je možné úplne všetko? V zásade áno, no celý projekt podlieha rozsiahlym kontrolám inžinierov, technikov a dizajnérov, aby výsledný koncept vznikol v súlade s bezpečnosťou a v neposlednom rade aj s platnou legislatívou, či filozofiou produktov a značky Porsche.

Koľko taká sranda stojí? Technické doplnky a prvky výbavy Exclusive Manufaktur majú svoje ceny uvedené v konfigurátore na stránkach Porsche rovnako ako práve dostupné verzie limitovaných sérií, no pokiaľ si chcete postaviť svoje auto snov ako individuálny koncept programu Sonderwunsch, tak za konzultácie, návštevy, vypracovanie a spracovanie vášho projektu do posledného detailu zaplatíte zhruba 100 000 €. Do tejto ceny však nie je zahrnutá výroba takto individuálneho vozidla, no len pre predstavu, tu prítomná zelená 911 turbo S vyšla na približne 450 000 €. Či to nie je veľa? Spýtajte sa inak: Ktorá iná automobilka vám ponúkne tak rozsiahle možnosti spolu s možnosťou byť takto hlboko súčasťou tvorby vášho jedinečného sna?

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov