Ak ste si práve smutne povzdychli alebo od srdca uľavili poriadnou nadávkou, nedivíme sa vám. Tá jednostrannosť ponuky mnohých výrobcov a postupné vybíjanie všetkého, čo aspoň vzdialene nepripomína SUV či crossover, je vcelku frustrujúca. Tým skôr, že mnohé nové generácie konkrétnych modelov v skutočnosti vznikajú, len nie sú určené pre nás.

Platí to samozrejme aj pre nové Mondeo, ktoré sa už sériovo vyrába, je však vyhradené primárne pre čínsku klientelu. A to nielen v podobe klasického sedanu, ale môžete ho mať aj ako „zcrossoverovaný“ liftback s názvom Evos, ktorý svojou koncepciou v mnohom pripomína Citroën C5 X. Na rozdiel od francúzskeho stroja sa však modrý ovál na európske trhy nehrnie ani s týmto prevedením.

Samozrejme chápeme, že rozhodujú v prvom rade peňaženky zákazníkov, aj tak je ale dosť smutné, že to v podstate začína byť jediné kritérium a na menšie skupiny motoristov hľadajúcich klasickejšie karosérie sa už jednoducho neberú žiadne ohľady.

So staronovým menom

Pritom východná časť Európy vždy inklinovala k trojpriestorovým modelom o niečo viac ako západ, ani to ale zatiaľ Ford nepresvedčilo, aby poslal nové Mondeo aj k nám. Namiesto toho tento model práve smeru na Stredný východ, kde sa bude predávať pod názvom Taurus.

To samozrejme nie je veľmi prekvapivé. Táto časť sveta si na sedany historicky vždy potrpela, navyše meno Taurus má tradíciu siahajúcu do polovice 80. rokov a posledná generácia predávaná v Číne od roku 2015 bola vlastne predĺženým Mondeom.

Tentokrát sú obe autá identické, rozdiel je akurát v tom, že sa toto auto bude v Spojených arabských emirátoch, Ománe, Kuvajte, Bahrajne či Saudskej Arábii predávať len preplňovaným dvojlitrom Ecoboost s výkonom 238 koní a v kombinácii s osemstupňovou automatickou prevodovkou.

Lokálne zastúpenie zároveň upozorňuje, že Taurus bol práve kvôli exportu do tohto regiónu dodatočne testovaný v extrémne horúcich klimatických podmienkach a s ohľadom na zvýšenú odolnosť voči piesku a prachu. Či konštruktéri po skúškach niečo upravovali, Ford nepriznáva. Hovorí ale, ale novinka je pripravená.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

zdroj: Ford