Halogény, xenóny, diódy, laserová technológia, OLED... svetelná technika prešla v priebehu posledných troch dekád prudkým rozvojom, týkal sa však len svetiel ako takých, keďže aj túto časť automobilu pomerne striktne definujú záväzné európske homologizačné predpisy. Ani tie ale nie sú neprelomiteľné.

Dokazuje to aktuálny trend osvetleného lemovania masiek či priamo vysvietených mriežok, pribúdajú horizontálne diódové svetelné pásy v prednej časti, akurát logá doteraz ostávali tmavé. To sa aktuálne mení, a aj keď sa zatiaľ objavujú len zadné osvetlené znaky, čoskoro by mali mať dizajnéri voľné ruky aj pri navrhovaní predných častí áut.

V Spojených štátoch i Číne sú osvetlené logá povolené už dávnejšie.

Neplní predpisy

S niečím podobným aktuálne dorazila na trh aj nová, druhá generácia Toyoty C-HR. Medzi zadnými svetlami nosí vysvietené svoje meno, takže aj nemej znalí vďaka tomuto podpisu okamžite vedia, aký automobil majú pred sebou. Japonská novinka však počas jazdy musí nechať tento nápis zhasnutý a dôvod je vcelku prozaický – nesplňuje totiž aktuálne platné predpisy.

Podľa súčasných, od začiatku roka zavedených pravidiel autá môžu mať osvetlený zadný znak, legislatíva však vyslovene spomína typovo schválené logo a nie meno automobilky alebo modelu, prípadne akýkoľvek iný symbol. Keď sa ešte raz pozriete na úvodnú fotografiu, problém je zjavný – štandardné logo je na tomto crossoveri umiestnené o niečo nižšie. Ak by ho Toyota chcela osvetliť, môže a pri jazde by nemuselo ani zhasínať.

Nové nariadenie hovorí, že okrem loga výrobcu auta môže byť osvetlené tiež logo výrobcu karosérie – to pre prípad, že by ste si podvozok nechali karosovať v inej firme.

Samotná osvetlená a uzatvorená plocha loga nesmie byť väčšia ako 100 centimetrov štvorcových, je vyžadovaná symetria, pokiaľ ide o pozíciu na aute a toto prídavné svetlo musí byť súčasťou takzvaných obrysových svetiel – inak povedané, kvôli rozptyľovaniu ostatných vodičov nesmie blikať ako smerovka ale zároveň nesmie byť súčasťou brzdových svetiel.

zdroj: Toyota, VW