Prémiové palivá ako Slovnaft EVO Plus, OMV MaxxMotion, Shell V-Power sú pomerne známe a netreba ich až tak predstavovať. Slovnaft najnovšie uviedol aj takzvaný pretekársky vysokooktánový benzín lákajúc na maximum výkonu za 4 eurá za liter. S reakciami zákazníkov je vraj spokojný. „Záujem o toto špeciálne pretekárske palivo prekonal naše očakávania a predpokladáme, že jeho popularita bude u top motoristických fanúšikov ešte rásť,“ uviedol pre HN hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Vo všeobecnosti platilo, že čerpačky tento rok zaznamenali nárast záujmu o prémiové palivá z hľadiska celkových predajov, čo potvrdzuje aj Molnár. Ako píšu Hospodárske noviny, podiel takýchto kvalitných palív dosahoval minulý rok 12 percent na celkových predajoch, a to na základe dát Slovenskej asociácie palivového priemyslu a obchodu analyzujúcej majoritnú časť palivového trhu na Slovensku.

Asociácia zdôrazňuje, že nárast záujmu zákazníkov o takéto vylepšený pohonné hmoty bol tento rok v prvom polroku 2023 silný. „V porovnaní s prvým polrokom 2022 je to nad 25 percent, čo sa týka nafty a pri benzíne približne 20 percent,“ citujú Hospodárske noviny šéfku asociácie Zuzanu Oprchalovú.

Kde je hranica?

Rovnica je pomerne jednoduchá: keď majú Slováci viac peňazí nazvyš, doprajú si aj prémiové palivá. Inak je tomu v časoch, keď ceny palív rastú. Veľké siete čerpacích staníc sa snažia predaja vylepšených palív podporovať aj rozličnými akciami. Slovnaft spustil aplikáciu Slovnaft Move umožňujúcu získať zľavu na prémiové palivo. Čerpacie stanice OMV mali tento rok zaujímavú akciu, o ktorej sme vás informvali – prémiové palivá za cenu základných boli dostupné po splnení zopár podmienok.

Hoci prémiové palivá spravidla lákajú na výhody pre motor a takisto vyššiu odolnosť napríklad v mrazoch, Slováci pozorne sledujú ich cenu, a to najmä v súčasnej hospodársky neľahkej situácii s vysokou infláciou.

Podľa Štatistického úradu sa ceny bežných PHM pohybovali v týždni do 13. augusta na úrovni 1,69 eura za liter benzínu a 1,61 eura za liter nafty. Prémiové palivá často stoja aj desiatky eurocentov na liter navyše a smerodajná v tomto smere môže byť práve pomyselná psychologická hranica 2 eurá za liter – dá sa predpokladať, že od jej prekročenia si aditivované palivá kupuje ešte menej motoristov.

Zdroj: HNonline.sk / foto: Tagesschau.de