Pripravovaný úsek košickej R2 má vydané územné rozhodnutie, dodanú dokumentáciu na stavebné povolenie a stavba je takmer úplne majetkovo-právne vysporiadaná, informuje NDS v oficiálnom stanovisku pre médiá.

Aktualizácia dokumentácie na stavebné povolenie je momentálne v preberacom konaní. Na stavbu je zabezpečené finančné krytie v aktualizovanom vládou schválenom harmonograme cestnej infraštruktúry. NDS plánuje v najbližšom období zabezpečiť optimalizáciu križovatky "Ludvíkov Dvor, CBA", analýzu a dopravný model, ktorý zohľadní výstavbu nového automobilového závodu v tejto lokalite.

Sľubujú unikátny prístup

Pri realizácii R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, I. úsek má štát v pláne oddeliť pyrotechnický aj archeologický prieskum od výstavby a vykonať ich ešte pred príchodom stavebných strojov na miesto budúcej rýchlostnej cesty. Rovnako chcú diaľničiari postupovať pri preložkách inžinierskych sietí. Samotná výstavba úseku by tak mohla byť rýchlejšia.

Úsek R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, I. úsek má dĺžku 6,8 kilometra. Okrem iného zahŕňa taktiež 5 mostov, 2 križovatky aj 3,2 kilometra protihlukových stien. Rýchlostná cesta R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany (I. a II. úsek) vytvorí po uvedení do prevádzky spolu s diaľnicou D1 juhovýchodný obchvat mesta Košice.

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť