Písmeno T odkazuje na úspešných starších bratov Touareg a Tiguan, Roc je odvodený z anglického „Rock“. Symbolizuje pozíciu T-Roc ako suverénneho zástupcu crossoverov s prvkami SUV a kompaktnej triedy hatchbackov. Aký vlastne nový „univerzál“ je a na koho cieli?

Štýlovka od VW na prvý pohľad

Už vonkajší vzhľad naznačuje cielenie na mladých zákazníkov a mestské, popr. prímestské prostredie. VW predpovedá, že majoritne si ho na SK kúpia ženy. Páči sa však aj mužom. Pri statickej prezentácii som si ho detailne obhliadol a vyzerá veľmi dobre. Dizajn je stále „VW“, avšak prikorenený a celkovo vyzerá T-Roc svalnato, s vytiahnutými bokmi a veľmi kompaktne. Strecha sa zvažuje dozadu v modernom štýle „kupé“, predná časť zvýrazňuje široké proporcie. Vzhľad dopĺňajú disky kolies v rozmeroch od 16 do 19 palcov. Mnohé z nich môžu byť lakované pestrými farbami. Farba zovňajšku sa prenesie aj dovnútra interiéru, ten oproti väčším a starším typom značky pôsobí hravejšie a menej konzervatívne. Aj lak strechy si môžete na želanie vybrať vy. Posúďte sami na priložených oficiálnych fotkách.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Rozmermi trochu menší Golf

Mnohé napovedia aj vonkajšie rozmery novinky. Dĺžkou 4234 mm je trocha kratší ako Golf a Golf Sportsvan (4258 a 4351 mm). Podobne je to s rázvorom osí kolies, ktorý je 2590 mm (Golf a Golf SV má 2620 a 2670 mm). Batožinový priestor 445 litrov prekonáva Golf (380 l). Zástupcovia značky hovoria, že je určený aj pre zákazníkov VW, ktorí už nepotrebujú Golf Variant alebo Golf Sportsvan a chcú niečo menšie a štýlovejšie. Taktiež konkuruje Golfu ako trocha menší, ale štýlovejší zástupca. Postavili ho na platforme MQB, čo zaručuje veľmi dobré priestorové využitie interiéru. Praktickosť mu taktiež nechýba.

Interiér sa nesie v duchu exteriéru. Ak si doň sadnete, viete, že ste v aute VW Group. Ergonomicky je všetko tam, kde má byť. Opäť je mierne výraznejší a „hravejší“ ako v Golfe a Sportsvane. Môže si ho dovybaviť do prasknutia asistenčnými a multimediálnymi systémami vyššej triedy. Ako príklad spomeniem podarený virtuálny prístrojový panel Active Info Display. Volkswagen CarNet umožňuje využívať spektrum internetových služieb a aplikácií. Multimediálne možnosti sú na špičkovej úrovni, čo ocenia najmä mladší zákazníci.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Paleta motorov je mimoriadne bohatá a preberá ich z ostatných áut VW Group. Zážihovým základom je 1,0 TSI 85 kW (115 k). Stredom benzínovej ponuky je 1,5 TSI so 110 kW (150 k) a vrcholom 2,0 TSI 140 kW (190 k). Áno, aj v kompaktnom aute môžete mať plnotučný prepĺňaný dvojliter. Avšak len v spojení so 7-stupňovým DSG a pohonom všetkých kolies 4MOTION. 1,5 TSI si môžete taktiež kúpiť v prevedení 4x4 a s automatickou prevodovkou DSG. Alternatívou je 6-st. manuál. Pre 1,0 TSi je ako jediná voľba.

Naftová alternatíva je 1,6 TDI 85 kW (115 k) a 2,0 TDI v 110 a 140 kW verzii (150 a 190 koní). Pre dvojliter je na prianie automat DSG so 7 stupňami a pohon 4MOTION. 190 koňové TDI je len v spojení s DSQ a 4 MOTION pohonom. Ten ovláda elektronická multilamelová spojka umiestnená v bloku s diferenciálom zadnej nápravy. Krútiaci moment rozdeľuje podľa potreby, primárne je T-Roc predokolka. Pri potrebe 4x4 zadnú nápravu pripojí v zlomku sekundy. Pomocou voliča 4MOTION Active Control  si môžete vybrať hlavné režimy Street, Snow, Offroad a Offroad Individual. 

Tri stupne výbav, R-Line na prianie

VW ponúka T-Roc s logikou výbav "Y", po vzore Arteonu. Čo to znamená? Okrem základnej verzie T-Roc sú k dispozícii dve rovnocenné výbavy T-Roc Style a T-Roc Sport. Obe majú odlišný charakter. Dalším levelom individualizácie sú pakety R-Line osobitne pre interiér a exteriér. Zahŕňajú napr. dizajnové lišty, zadný difúzor, 18-palcové kolesá, nárazníky a bočné liśty lakované vo farbe karosérie, športový volant, poťahy sedadiel, čierny strop a iné.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Za základný T-Roc 1,0 TSI so 6-stupňovým manuálom dáte minimálne 16 840 eur. Vrcholom ponuky je 2,0 TDI so 7-st. DSG a 4MOTION pohonom za 30 120 eur. Ako sa vám nový T-Roc páči?

Zdroj a foto: Autor, VW