V roku 2017 odhalilo Bentley koncept EXP 12 Speed 6E. Posledné písmeno jeho označenia znamenalo, že pohon roadsteru zabezpečovala elektrina. O dva roky neskôr debutovala extravagantná štúdia EXP 100 GT poháňaná rovnako batériami. Sériové vozidlo s touto technikou zatiaľ britská automobilka neodhalila. V týchto dňoch však potvrdila, kedy plánuje spustiť jeho produkciu.

Domáci závod sa zmení na Dream Factory

Prvý elektromobil značky Bentley sa začne sériovo vyrábať v roku 2025. Vychádzať bude z domácej továrne v Crewe, do ktorej plánuje v rámci konceptu Dream Factory (Fabrika snov) spoločnosť v najbližšej dekáde investovať 2,5 miliardy libier (takmer 3 miliardy eur). Cieľom je okrem iného dosiahnutie nulovej environmentálnej stopy.

Materský závod je už aktuálne podľa vyjadrení Bentley karbónovo neutrálny. Do roku 2030 sa má pretransformovať tak, aby dosahoval nulu aj z hľadiska vody, odpadu a ďalších faktorov ovplyvňujúcich životné prostredie. Na prelome dekád sa okrem toho Bentley nadobro rozlúči s fosílnymi palivami.

Pôjde o priameho súpera pre Spectre?

Spaľovacie motory vyradí britská značka v rovnakom čase ako jej najbližší rival Rolls-Royce. Ten má s uvedením prvého elektrického modelu náskok, kupé Spectre má v sériovej forme ukázať už na budúci rok. Bude sa mu Bentley snažiť konkurovať produktom obdobnej kategórie? V súčasnosti to nevieme potvrdiť ani vyvrátiť.

Obrázok sprevádzajúci tlačovú správu zachytáva 3D vizualizáciu high-tech montážnej linky, na ktorej sa nachádzajú skelety evokujúce koncept EXP 100 GT. To môže a nemusí byť indícia. Honosné kupé by síce dávalo zmysel v potenciálnom súperení s Goodwoodom, z predajného hľadiska však v dnešnej dobe môže byť zmysluplnejšie SUV. Na potvrdenie identity sériového elektromobilu Bentley si ešte musíme počkať.

Zdroj: Bentley