Radari merali rýchlosť chybne

V počiatočnej fáze polícia vo švajčiarskom kantóne Bern zaznamenala nadpriemerný počet prekročení povolenej rýchlosti na viacerých miestach. Zároveň prichádzali viaceré sťažnosti od poškodených vodičov. Muži zákona preto požiadali dodávateľa o kontrolu zariadení.

Napokon sa ukázalo, že rýchlosť bola na štyroch miestach meraná nesprávne. Dôvodom bola programátorská chyba, a to priamo v softvéri zariadenia. Od 19. októbra 2023 tak pozastavili využívanie radarov, ktoré postihoval tento nedostatok. V súčasnosti beží interné vyšetrovanie prípadu s cieľom zistiť presné príčiny a odstrániť problém.

Nateraz však platí, že celkovo 9 604 meraní rýchlosti - vykonaných medzi 12. septembrom 2023 a 19. októbrom 2023 - je nesprávnych. Všetci dotknutí motoristi budú v najbližších dňoch informovaní listom a približne 6 000 už zaplatených pokút bude spätne vyplatených, keďže boli udelené neprávom. Zaujímavosťou je práve to, koľko vodičov sankciu zaplatilo bez toho, aby naozaj nejaký priestupok spáchali - bolo to približne 62 %  vodičov.

Zdroj: Heute.at