Bez platnej diaľničnej známky vysoká pokuta

Je tomu tak v Rakúsku, kde už je jednodňová známka v predaji, a bude tomu tak aj u nás na Slovensku. Novinka bude viazaná na konkrétny kalendárny deň a v mnohých prípadoch vám tak nebude platiť 24 hodín.

Kto sa pomýli a známku použije nesprávnym spôsobom v čase, keď už nebude platiť, vystavuje sa riziku pokuty. V Rakúsku je sankcia 120 eur. Na Slovensku to je do 500 eur, no štandardne v blokovom konaní do 200 eur.

Voči časovému obmedzeniu novej známky už motoristi adresovali aj kritiku napríklad na sociálnych sieťach, alebo i v diskusii pod nedávnym článkom na Topspeed.sk. Jeden z diskutujúcich vníma, že takéto nastavenie je z finančného hľadiska výhodné pre štát: "V dobe elektronických známok je to pre šoférov nezmysel a zlodejina. Pre štát je to naopak výhodné, predá sa viac známok."

Ďalší poukázal na to, že obmedzenie jednodňovej známky vždy na 1 kalendárny deň limituje reálne možnosti motoristov, ako takúto diaľničnú využiť: "Na diaľnicu sa jednodňovkárom oplatí vyraziť minútu po polnoci," dodal (zrejme) ironicky.

Najkratšia známka na 1 deň stojí v Rakúsku 8,60 eura. Pre slovenské diaľnice a rýchlostné cesty by mala vychádzať na maximálne 5,40 eura. Situácia ohľadom novej známky pripomína sčasti to, čo sme zažili roky pri slovenskej diaľničnej nálepke platnej na 1 rok - jej platnosť bola tiež vymedzená na kalendárne mesiace a tí, ktorí si ju kúpili neskôr počas roka, z nej mali menší úžitok v porovnaní s kúpou napríklad v januári. Dnes si môžete za rovnakých 60 eur kúpiť aj 365-dňovú verziu.