Segment SUV má v dnešnej dobe extrémne silnú pozíciu na trhu a silné zastúpenie vo väčšine automobilkách. Výnimkou nie je ani Škoda, ktorá aktuálne ponúka štvoricu týchto áut: Kodiaq, Karoq, Kamiq a elektrický Enyaq, ktorý predstavili len v septembri 2020. Prvé tri menované modely zároveň tvoria až okolo 40 % celosvetovo vyrobených áut Škody.  

„Dosiahnutie hranice dvoch miliónov vyrobených SUV „made by Škoda“ je skvelým dôkazom osobného nasadenia a schopností našich zamestnancov. Dvojmiliónty automobil je zároveň aj 250 000. vozidlo modelového radu Škoda Kamiq - vďaka tomu predstavuje toto výrobné jubileum veľmi výnimočný míľnik.“ Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby a logistiky

Kde sa to všetko začalo?

Škoda začala písať kapitolu SUV v roku 2009, keď predstavila model Yeti. Ten sa vyrábal do roku 2017, keď sa počet vyrobených kusov zastavil na čísle 685 500. Ukončením výroby modelu Yeti však prišli na scénu dvaja noví hráči: Kodiaq a Karoq. Treba uznať, že tieto dve SUV-čka sa tešia veľkej popularite, a do dnešného dňa vyrobila Škoda 593 600 vozidiel Kodiaq a 454 800 kusov Karoqu. O dva roky neskôr sa k nim pridal aj ďalší model, a to Kamiq. Práve Kamiq bol dvojmilióntym SUV Škody a navyše samotný model oslávil míľnik 250 000 vyrobených kusov. Posledným a zároveň najnovším SUV automobilky je elektrický Enyaq iV, s ktorým Škoda rázne vykročila smerom k elektrifikácii. Nakoľko bol Enyaq predstavený len v septembri 2020, k veľkému jubileu neprispel výrazným dielom, keďže sa doteraz vyrobilo „len“ 1 100 kusov v závode v Mladej Boleslavi. Okrem Enyaqu sa tu vyrába aj Kamiq a Karoq. V Česku je ešte jedna výrobná továreň Škody pri obci Kvasiny, kde sa z SUV-čiek okrem Karoqu vyrába aj Kodiaq. Svoju továreň má automobilka aj na Slovensku, Ukrajine, Rusku, Indii a v Číne, kde sa exkluzívne vyrába Kodiaq GT a Kamiq GT, teda „kupé“ verzie týchto modelov, ktoré sú však určené len pre čínsky trh. 

Škoda však pri týchto modeloch nekončí a plánuje ďalšie SUV s názvom Kushaq. Svetovú premiéru bude mať už 18. marca 2021 v Indii. Kushaq bude zároveň prvým modelom automobilky postaveným na platforme MQB-A0-IN.  

Zdroj: Škoda