e-Soul, Niro a EV6. Tieto tri modely z dielne Kia aktuálne „reprezentujú“ kórejskú značku na európskom trhu, pokiaľ ide o elektrické autá. Už na budúci rok k nim pribudne veľké sedemmiestne SUV EV9. Výroba všetkých modelov je zatiaľ lokalizovaná v Kórei, no práve to by sa malo postupne zmeniť.

Od roku 2025 chce Kia odštartovať výrobu elektromobilov v Európe, a to konkrétne v už existujúcom závode pri Žiline na Slovensku. Prvým modelom má byť kompaktný hatchback, ktorý bude podľa všetkého dostupný aj vo variante SUV. Nový model by mal mať dĺžku zhruba 4,40 metra, čím by sa veľkostne dotiahol na model Niro, pri ktorom sme sa tento rok dočkali jeho druhej generácie.

Kia dnes na Slovensku vyrába celú paletov modelov: Ceed, Xceed, ProCeed a Sportage. Nateraz nie je známe, či sa výroba týchto áut kvôli výrobe elektoáut potenciálne zredukuje. Kapacita výroby automobilov v tunajšom závode je 300-tisíc vozidiel ročne.

Veľké kórejské plány

Niet pochýb, že rozhodnutie Kórejcov vyrábať elektrické autá v Európe súvisí s najčerstvejším strategickým plánom zamerať sa na elektrické vozidlá. Automobilka chce podľa skôr medializovaných informácií uvádzať na trh aspoň dva elektrické autá ročne.

Do roku 2027 by mala Kia týmto tempom vyskladať celý produktový rad so 14 modelmi, vrátane dvoch pick-upov a elektrického „základného modelu“. Posledné zmieňované auto by malo byť ekvivalentom svojho elektrického brata, ktorého uvedenie chystá v budúcom rok sesterský Hyundai. Viac v samostatnom článku.

Kia má s elektromobilitou v Európe veľké plány aj čo sa týka predajov: cieľom je navýšiť ich zo 65-tisíc áut v roku 2022 na 309-tisíc v roku 2026 a 400-tisíc predaných vozidiel v roku 2030. Ak sa to automobilke podarí, karta sa zásadne obráti a elektrické autá sa vyšvihnú z dnešných 13 na 63 % trhového podielu v rámci všetkých predajov Kia v Európe. Budeme samozrejme ďalej sledovať, akú úlohu v tom zohrá Slovensko.

Zdroj: Insideevs