Tankovanie palív v Česku ohrozené?

Dovoz PHM zo Slovenska do Česka je pre našich susedov veľmi dôležitý. Týka sa to predovšetkým moravského regiónu. Zatiaľ nie je isté, či sa podarí predĺžiť výnimku z embarga na ruskú ropu - práve z tej totiž Slovnaft stále primárne vyrába svoje ropné produkty.

„Bezprostredne po 5. decembri 2023 sa budeme snažiť našich českých zákazníkov aj naďalej zásobovať v súlade so sankciami,“ povedal šéf komunikácie a hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Naša jediná domácia rafinéria však vidí špecifické riziká. "Odstávky či neplánované poruchy a opravy v rafinériách v Česku, ako aj ďalších rafinériách v regióne, ktoré sú v poslednej dobe vo všetkých krajinách regiónu veľmi bežné, výrazne zvyšujú riziko nedostatku palív v regióne,“ vysvetľuje Molnár.

Odstávky môžu zapríčiniť výpadky dodávok paliva

Zo Slovnaftu odkazujú, že pracujú na odklone od ruskej ropy - ani to sa však nezaobíde bez odstávok. „Pre vyššie spracovanie potrebujeme urobiť nevyhnutné technologické zmeny, ktorých časť je naplánovaná na budúci rok počas generálnych odstávok. Celkovo na diverzifikáciu je nutné investovať dvesto miliónov eur,“ skonštatoval Anton Molnár.

Domáca produkcia našim susedom nestačí a Česko nemá okrem Slovenska veľa možností, ako chýbajúce palivo - predovšetkým naftu - prípadne dovážať. Viaceré krajiny v regióne nedokážu vlastnou produkciou pokryť ani vlastné potreby, v ďalších prípadoch zase vznikajú logistické výzvy, ako pohonné hmoty do Česka dopraviť.

Zdroj: Trend.sk / TASR

Foto: cz.depositphotos.com