Menej častá STK pre vybrané druhy vozidiel je na spadnutie

Máte motocykel, trojkolku alebo štvorkolku prihlásenú pred viac ako štyrmi rokmi? Po novom budete podľa všetkého chodiť na technickú kontrolu len každé štyri roky namiesto súčasnej lehoty dvoch rokov. Štát teraz tvrdí, že súčasné nariadenie je príliš a rozhodol sa prísť so zmenou, ktorá umožní motoristom ušetriť aj po finačnej stránke.

"Ak sa príjme právna úprava, že tieto vozidlá budú chodiť na technickú kontrolu pravidelnú každé štyri roky, prinesie to úsporu pre prevádzkovateľov vozidiel, ale bezpečnosť cestnej premávky by to výrazne zhoršiť nemalo," očakáva štát. Nová formulácia predmetnej vyhlášky je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Vláda chce, aby upravené pravidlá začali platiť od prvého júla 2024. Technická kontrola, ktoré prebehne do tohto dátumu, by mala platiť do lehoty, ktorú vám určia pri jej realizácii.

Nová štvorročná lehota bude zároveň dôvodom navyše, pre ktorý sa oplatí technickú kontrolu absolvovať a neriskovať pokutu. Sankcia 165 eur hrozí tomu, kto nepodrobil vozidlo v ustanovenej lehote pravidelnej technickej kontrole. Vozidlá kategórie L nemusia chodiť na pravidelnú emisnú kontrolu ako osobné autá.

Zdroj: Info.sk / zdroj pre ilustračné foto: STK Komárno