Násilie nepatrí nikam - či už je to cestná komunikácia, alebo akékoľvek iné miesto. Najnovší incident treba samozrejme vnímať v celom kontexte. Viacero klimatických aktivistov zablokovalo v sobotu mosty cez rieku Labe v smere do centra mesta, čo spôsobilo dopravný chaos. Demonštranti si toto miesto vybrali zámerne, aby vytvorili čo najväčšiu dopravnú zápchu. Aktuálne sú cez víkend práve tieto mosty jedinou možnosťou, ako sa dá dostať do Hamburgu z juhu. Dôvodom je uzávera diaľnice A7.

Členovia združenia "Posledná generácia" (Letzte Generation) sa ráno prilepili na cestu rýchlotuhnúcim betónom. Následné útoky na klimaaktivistov viedli k tomu, že sa spustila veľká policajná operácia, píše Berliner Zeitung. Tamojšia polícia potvrdila, že prijala v súvislosti s celým dianím viacero oznámení, ktoré teraz preveruje kriminálka.

Zamestnávateľ kamionistu sa medzičasom vyjadril k udalosti: "Sme absolútne proti násiliu a náš vodič samozrejme nesmie takto reagovať," uviedol Michael Garbe, majiteľ prepravnej firmy. "Video ukazuje iba časť s násilím – ale nie to, čo sa dialo predtým. Sme tiež za ochranu klímy, ale nemôžeme schváľovať takéto kroky aktivistov."

Výsledkom blokády je očividná frustrácia na oboch stranách - tak na strane kamionistu, ktorý sa cítil vyprovokovaný zámerne spôsobenou dopravnou zápchou, a rovnako aj na strane aktivistov, ktorí pochopiteľne protestujú voči násiliu.

Pozrite si video nižšie:



Zdroj: Berliner Zeitung / foto: Stern.de/DPA