Meno nového Subaru odkazuje na slnko (Sol) a Zem (tiež latinsky Terra), a ak nás sledujete pravidelne, asi vás neprekvapí, že vyzerá rovnako ako Toyota bZX4. Menší z japonských výrobcov avizoval elektrický crossover začiatkom septembra a už podľa niekoľkých dostupných fotografií so zastrenými detailmi bolo zrejmé, že konštruktéri oboch značiek opäť sadli za jeden stôl.

Podobne ako je tomu i v prípade športových kupé BRZ a 86, ani tieto modely nie sú úplne identické. Subaru dostalo vlastný predný nárazník s hmlovkami, inak usporiadanú vnútornú štruktúru predných svetiel, náznak šesťuholníkovej masky, ktorá je samozrejme prekrytá a tak trochu pripomína Mustang Mach-E a prepracované boli tiež zadné svetlá. A logicky dostanete aj iné logá, aby ste vedeli, čo máte pred sebou.

Podobne veľký ako Forester

Veľmi podobným spôsobom prebehla zmena Toyoty na Subaru aj v interiéri. Autá sa nepochybne budú odlišovať čalúnením, grafikou multimediálneho rozhrania, aj keď je zaujímavé, že v súvislosti so Solterrou zatiaľ nepadlo jediné slovo o príplatkovom riadení bez priamej mechanickej väzby na predné kolesá, ako tomu bolo v prípade bZX4.

Pod karosériou novinky sa ukrýva modulárna elektrická platforma e-TNGA, ktorá nie je výlučne prácou ľudí od Toyoty, ale naopak vznikla kooperáciou so Subaru. Rozmery Solterry? Je dlhá 4690 mm (184,6 palce), široká 1860 mm, vysoká 1650 mm a má rázvor 2850 mm. Mimochodom, analogický pôdorys má aj Forester.

Pokiaľ ide o pohon, v tomto smere v Subaru nevymýšľali. Nový crossover bude dostupný buď s jedným elektromotorom poháňajúcim prednú nápravu a výkonom 204 koní (plus 265 Nm), alebo si budete môcť objednať štvorkolku s kombinovaným výkonom 218 koní (a 336 Nm). 

Prvé verzie oboch áut boli predstavené len s jedným balíčkom lítium-iónových akumulátorov s kapacitou 71,4 kWh, ktorá má stačiť na dojazd 530 km auta s pohonom predných kolies a na 460 km, ak dáte prednosť prevedeniu 4x4.

Subaru už prezradilo, že novú elektrickú Solterru začne celosvetovo predávať v polovici budúceho roka a ďalšie technické podrobnosti by sme sa mali dozvedieť po výstavnej premiére na autosalóne v Los Angeles, ktorý štartuje budúci týždeň.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: Subaru