Prepis rozhovoru

Čo by si charakterizoval ako najväčší úspech HAKA za r. 2018? 

Za najväčší úspech považujem nárast komunity na jednu z najväčších FB skupín na Slovensku. Dlhú dobu sme mali zhruba 8 - 10-tisíc členov. Vtedy sme ešte výrazne spolupracovali s VAM system. Neskôr, v prvej polovici tohto roka, konkrétne 8. mája, sa so vznikom aplikácie naše rady rozšírili na 218-tisíc členov. Spolu sa nám podarilo nájsť 77 áut. Z toho 62 cez aplikáciu, 15 vďaka Facebook komunite.

Aké najdlhšie hľadané auto sa vám podarilo nájsť? 

Najdlhšie hľadané auto bolo v pátraní 10 rokov. Predpokladáme, že išlo o poistný podvod. Exekútori šli hľadať úplne iné auto, na dvore našli pod plachtou prikrytý Jaguar. Použili aplikáciu a vyšlo pozitívne pátranie. 

Ako najrýchlejšie sa vám podarilo kradnuté auto nájsť? 

Počas 2 hodín. Takých vozidiel bolo viac. Opel v Petržalke, novučičký Seat červenej farby. Tieto dva prípady mi v hlave napadli prakticky hneď. 

Koľko času denne/týždenne týmto dobrovoľným činnostiam venuješ? 

Prakticky non-stop, pokiaľ nemám iné pracovné povinnosti, keďže tiež musím chodiť do práce na 14-hodinové smeny. Inak si všetko koordinujem sám. Stráveného času je nespočetne veľa, niekedy takmer do bieleho rána.

Netrpí tým tvoj rodinný život?

Som workoholik. Bohužiaľ som tak prišiel o prvú rodinu. Niekedy mám pocit, že vďaka svojej zanietenosti často zanedbávam tú druhú. Zatiaľ však mám plnú podporu. Uvedomujem si, že nič netrvá večne, a aj rodine môžu z dňa na deň pohár trpezlivosti pretiecť.   

Koľko kilometrov pri pátraní skupina najazdí za týždeň?

Keď máme horúcu stopu, tak ideme okamžite do akcie. Je jedno, či je ráno - noc, piatok - sviatok, prší – sneží. Kilometre určiť neviem. Okrem našich HAKA vozidiel jazdia aj vozidlá členov skupiny na základe dobrovoľnej spolupráce. Presne sa to preto počítať nedá. Sú týždne, kedy to je 300 - 400 kilometrov, niekedy sú to násobky. Nepočítam to, nedá sa to počítať presne. Všetko závisí od prípadov, ktoré sa snažíme vyriešiť. Spomeniem VW Golf Mk2, ktorý sme hľadali v ôsmich autách celé dva dni. A nakoniec sa ho podarilo nájsť.

Ponúkajú vám majitelia ukradnutých a následne nájdených áut aj zákonom uplatniteľnú náhradu? (10 % z nálezného)

Za celú dobu HAKY sme nikdy nič nezobrali, až na jeden prípad. Nebolo to len čisto za to, že sme našli kradnuté auto. Sám majiteľ nami nájdeného auta chcel našu činnosť podporiť. Išlo v podstate o dobrovoľný dar – podporu, hoci sme nič nežiadali. Dokonca mám z toho výčitky, že práve raz som to prijal, aj keď sa nedal odbiť. Viac ma to trápi, ako teší...

Aký najmilší prejav už šťastného majiteľa vráteného auta si zažil? 

Všetci majitelia sú pri krádeži zmierení s tým, že sa ich auto už nenájde, že je malá šanca, ba až minimálna. Emotívnejšie reagujú ženy. Tie sa často šťastím rozplačú. Tam cítim tu najväčšiu vďačnosť a radosť. Bohužiaľ, dostali sme aj raz vynadané. Išlo o nájdený VW Golf ( pozn. red.  auto nájdené v BA, iné ako vyššie spomínaný Golf Mk2).

Poväčšine je vaša činnosť vnímaná pozitívne. Spája nielen Slovákov. Aká však bola najhoršia reakcia, ktorú si na túto činnosť musel prijať?

Je mi nesmierne ľúto, že to musím povedať. Oveľa väčší problém ako so zlodejmi máme s užívateľmi skupiny. Tí niekedy nechápu, že potrebujeme podporu. Myslia si, že keď dáme nejakú reklamu, tak na tom zarábame a máme z toho všemožné výhody. To, že občas nejaká reklama vyskočí, ešte automaticky neznamená, že sme niečo za to vzali. Snažíme sa budovať dobré vzťahy s rôznymi firmami, a to predovšetkým pre prípad, keď bude najhoršie a jednoducho sa nebudeme môcť ďalej pohnúť pre nedostatok financií. Veľa ľudí si na stránku príde len kopnúť, sú to notorickí vrtáci... My nie sme štátna organizácia, sme občianske združenie, obyčajní ľudia. Niekedy to skúšame formou srandy, na nič sa nehráme a občas na krátku chvíľu pustíme na stránke „novinársku kačicu“. 

Vyhrážali sa ti?

Drobné vyhrážky áno. Zlodeji však nerobia poväčšine problémy. Väčšinou prídu správy, kde ľudia píšu nezmyselné veci... Často mám pocit, že sú pod vplyvom alkoholu alebo drog, či majú psychické problémy.

Na aký moment v r. 2018 nikdy nezabudneš? Pozitívny, aj negatívny...

Pozitívny moment? Jeden sa nedá povedať. Je to snaha skupiny, oddanosť, obetavosť, nezištná pomoc... Negatívna. Rovnako. Hejteri, ľudia, ktorí nechápu, koľko roboty sme spravili a snažíme sa ďalej v tejto oblasti. Nenávistné komentáre nielen k nám, ale k ostatným, prianie choroby, smrti... Príde mi to veľmi divné a až ma to priam štve.

Ako hodnotíš spoluprácu s Políciou SR a MINV.sk. za r. 2018. Rysuje sa aj nejaká nová mimo slovenská spolupráca?

Mimo slovenské spolupráce pomaly rozbiehame. Je to prevažne vďaka členom v iných krajinách, ktorí si myšlienku tiež osvojili. Je to však pomoc občianska. Pomoc zo strán iných štátov veľmi ružovo nevidím. Spolupráca s Ministerstvom vnútra SR je neutrálna. Ide o pozitívne tolerovanie zo strany funkcionárov ministerstva, zo strany radových policajtov je spolupráca na vynikajúcej úrovni. Tí tiež využívajú našu aplikáciu a našu prácu podporujú. 

Aká je vaša finančná situácia? Postačujú zbierky, alebo to musíte dotovať z vlastných zdrojov? 

No, veľmi ťažká otázka. Neviem, či odpovedať pravdivo, alebo diplomaticky. Finančná situácia je... nezarábame. Sú mesiace, kedy sme si vďaka sponzorom dokázali pokryť aspoň náklady. Všetky zbierky, ktoré sme robili, skončili na vývoji aplikácie alebo na nákup techniky. Boli tri. Náklady vznikajú vo viacerých oblastiach, od telekomunikačných, cez výdavky na server, IT, autá (zapožičané od sponzorov od 1.10.) Palivo nám platili sponzori. Mali sme ich 6. Od nového roku však budú iba štyria, čo je zhruba 800 eur na palivo. Popravde povedané, skôr by som to prirovnal k pojmu prežívanie. Nie je to ale katastrofa, keď treba, tak ideme a riešime. 

Tvárou HAKA si hlavne ty. Ako to vnímajú ostatní, rovnako dôležití kolegovia, alebo možno lepšie povedané nadšenci? Verejnosť o nich v podstate ani nevie. Nevadí im to, alebo im to takto vyhovuje?

Ak mám byť úprimný, tak sa mi vôbec nepáči, že som tvárou skupiny. Nikto pred kameru nechce ísť, nikto nechce mať kontakt s médiami. Mám z toho zmiešané pocity, keďže nie som najvhodnejší, najfotogenickejší... Ale nikoho iného a ochotného v skupine nemáme, keďže ide o určitú formu rizika, ktorú nie je každý ochotný prijať. 

Spoznávajú ťa ľudia na ulici alebo v práci?  

Áno, spoznávajú. Má to svoje výhody, ale aj nevýhody. Niektorí sa chcú odfotiť... je to pocit, ktorý som do určitého momentu nepoznal. Nie som na to úplne zvyknutý. Snažím sa v komunikácii s ľuďmi zlepšovať, ale je to ťažké.

Aké projekty ste ešte tento rok rozbehli? 

Máme 4 projekty. Všetky sú úspešné. Okrem HAKA – krádeže automobilov tu je List pre Ježiška, ktorý bude fungovať každý rok pred Vianocami. Tento rok sa nám dohromady podarilo vyzbierať 5000 eur, čo je veľká paráda. Pár bicyklov sme vyhľadali cez HAKA Bike, aj keď je to menej sledované ako krádeže áut. Veľkú nádej vkladám do CPPO – Cielené pátranie po osobách. Život a zdravie je prvoradé, majetok sa dá vždy nahradiť. Človeka nenahradíte nikdy. Dúfam, že sa tento nápad rozbehne aspoň tak, ako HAKA – krádeže áut. 

Koho prácu by si za r. 2018 najviac vyzdvihol? Môžes odpovedať konkrétne, ale aj všeobecne. 

Toho by bolo veľa. Veľmi rád by som poďakoval redaktorom TV JOJ – Andrejovi Zavřelovi, TV Markíza – Braňovi Tomagovi, ktorí nás pravidelne prezentujú. Majú asi najväčší dosah. Rovnaká vďaka patrí aj ostatným médiám, a samozrejme tebe a TOPSPEED.sk a všetkým ľudom, ktorí nám venovali priestor, čas, prostriedky. Ďalej sme vďační aj policajtom, ktorí sú na miestach, za ich ochotu a prístup. Veľká pochvala a veľká vďaka patrí užívateľom a návštevníkom skupiny. Denne máme priemerne 180 000 pozretí, a to je veľmi pekné číslo. A v neposlednom rade patrí poďakovane HAKA tímu, každému, kto pomáha v bežnom živote... Držíme sa hlavnej myšlienky, ktorá znie: policajti, média a občania sa spolu spojili proti zlodejom.