Lacné domáce nabíjanie bude pokračovať

Vláda SR schválila návrh ministerstva hospodárstva ohľadom cien elektriny na budúci rok. Pre slovenské domácnosti ide o dobrú správu, cena elektrickej energie by sa totiž výraznejšie meniť nemala. Pokiaľ by sa naopak mala posunúť na trhovú úroveň, znamenalo by to skokovité zdraženie cien energií na úroveň, ktorá by mnoho Slovákov posunula do pásma energetickej chudoby.

Prílišnú volatilitu a stále vysoké ceny na trhu s elektrinou si uvedomuje aj rezort hospodárstva. „Pri zohľadnení aktuálnych trendov by zvýšenie koncovej ceny elektriny pre domácnosti mohlo prekročiť 80 %,“ cituje z materiálu ministerstva hospodárstva tlačová agentúra TASR.

Slovensku v súčasnej situácii hrá do karát spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Rozhodnutie štátu sa dá vnímať aj v kontexte pokračovania akejsi nepriamej dotácie pre slovenských motoristov vlastniaciach elektromobil. Hoci nabíjanie elektromobilu zadarmo v domácich podmienkach to nebude, stále ide o zaujímavú alternatívu. Podľa všetkého budú motoristi na Slovensku aj v roku 2024 doma nabíjať svoje auto za cenovo výhodných podmienok – napríklad v prípade, že si nachystáte potrebnú infraštruktúru vo vlastnom dome.

Práve domáce nabíjanie pritom vo všeobecnosti využíva veľká časť motoristov. Aspoň sčasti vyvažuje aj fakt, že Slovensko ako jedna z mala vyspelých krajín Európy nemá zavedenú žiadnu dotačnú schému motivujúce ku kúpe auta na elektrický pohon.

Zdroj: Tlačová agentúra Slovenskej republiky