Zďaleka to nebude také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, že malé SUV, ktoré už necelý rok vyrábajú a predávajú v Číne, prosto privezú s pompou do Európy. Meno je síce rovnaké, aké etablovali na medzičasom najväčšom automobilovom trhu na svete, novinka však bude značne iná. To je zrejmé už z prvého krátkeho videa, v ktorom vidno svetlá a smerovky horúcej novinky. Je to trochu zvláštny postup úspešnej českej značky, no nie je to prvýkrát. V Indii totiž od roku 2011 vyrábajú a predávajú Škodu Rapid. Je to však iné auto, ako poznáme zo starého kontinentu.

Čo znamená Kamiq?

Slovo Kamiq pochádza z jazyka Inuitov, obyvateľov severnej Kanady a Grónska. Popisuje stav, keď človeku niečo padne ako uliate za všetkých okolností. Zároveň toto slovo spĺňa novú stratégiu pomenúvania SUV modelov Škoda s prvým písmenom K a posledným Q. 

Crossover bez pohonu 4x4

Škoda Auto už roky tvrdí, že na trh prinesie celú sériu stále najviac obľúbených áut typu SUV. Kamiq je len plnením dlhodobých predsavzatí. V tomto prípade ide o úplne nový malý crossover, ktorý má kombinovať kvality SUV a agilitu kompaktného auta pre mesto. Aj keď malé auto, má byť vybavené mnohými modernými asistentami vodiča, dostane novú tvár, ktorá odštartuje nový dizajnérsky smer značky a nemôžu chýbať mnohé jednoduché praktické riešenia pre posádku. Ako ukazuje krátke video, novinka bude mať nielen segmentované a dynamické LED smerovky, ale aj denné a samostatne nižšie aj hlavné Full LED svetlá. 

Škoda Kamiq prinesie to, čo ľudia oceňujú už dlhšie v mnohých konkurenčných autách tejto kategórie. Vyššiu polohu sedenia, zlepšený výhľad, pohodlnejšie nastupovanie a vystupovanie, zvýšenú svetlú výšku, no obratnosť a agilitu pre mesto známu z malých áut. Škoda Kamiq stojí rovnako, ako medzičasom väčšina Škodoviek, na platforme MQB typu A0. To znamená platforma uspôsobená pre malé autá. A to tiež znamená, že pohon 4x4 nedostane ani v top verzii. Bude sestrou pre typy SEAT Arona a VW T-Cross. Veľkostne to bude v zásade zvýšená Fabia Combi a vlastne nie je vylúčené, že ju v budúcnosti aj celkom nahradí. Osud Fabie Combi je totiž na teraz vcelku neistý...

Škoda Kamiq bude dlhá 4,15 metra, čo je len o 7 cm menej ako má Škoda Yeti. Práve tento typ prvého SUV značky má Kamiq do značnej miery zastúpiť. Typicky pre Škodu má byť novinka jedným z najväčších, ak nie rovno najväčším autom kategórie. Preto je takmer isté, že perspektívne bude porovnávané aj s väčšími konkurentami.

Toto je Škoda Rapid z Indie. Je to celkom iné auto než na aké sme zvyknutí. Meno však poznáme veľmi dobre.

Škoda Kamiq bude mať pod kapotou primárne 1,0 TSI motory, vrcholná benzínová verzia bude 1,5 TSI so 110 kW (150 k) a pre fanúšikov nafty tu bude 1,6 TDI. 

Takto vyzerá Škoda Kamiq pre Čínu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov