Dôvody zdražovania? Inflácia aj nové úseky

Národná diaľničná spoločnosť od štvrtka 22. decembra ponúka motoristom v predpredaji elektronické diaľničné známky s platnosťou od 1. 1. 2023 alebo odo dňa úhrady, prípadne od zvoleného dátumu.

Tradičná ročná diaľničná známka bude už v novej cene 60 eur. Ušetriť na diaľničnej známke sa dá, ak sa rozhodnete do konca roka pre kúpu diaľničnej známky v 365-dňovej verzii. Ak si zvolíte dátum platnosti od 31. decembra 2022 alebo skorší, za takúto známku stále zaplatíte pôvodných 50 eur.

Cena mesačnej diaľničnej známky vzrastie z doterajších 14 eur na 17 eur. Najkratší druh diaľničnej známky bude od nového roka drahší o dve eurá, cena 10-dňovej známky sa zvýši z 10 eur na 12 eur.

Zvýšenie cien diaľničných známok nie je prekvapením. Dlhé roky boli na nezmenenej úrovni a dôležitú úlohu zohrala samozrejme aj inflácia, ktorá zvyšuje ceny vstupov i pre Národnú diaľničnú spoločnosť. "Treba si uvedomiť, že cena diaľničných známok sa naposledy zvyšovala v roku 2011, odvtedy majú motoristi k dispozícii dokopy 300 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest," uviedol na margo zdražovania diaľničných známok minister dopravy Andrej Doležal.

Foto: NDS