Diaľničná známka v Slovinsku

Aktuálne ceny diaľničných známok v Slovinsku sú nasledovné: ročná známka stojí 117,50 eura. Mesačná známka stojí 32 eur. 7-dňová verzia vychádza na 16 eur. Ak ste boli tento rok napríklad na dovolenke v Chorvátsku, poľahky sa vám mohlo stať, že ste najskôr zvažovali kúpu najlacnejšej známky, no zistili ste, že vám to na počet dní tesne nevychádza – na cestu tam aj naspäť. V takom prípade dnes musia motoristi siahnuť po drahšej mesačnej známke za 32 eur.

Keďže nová jednodňová známka, ktorú zavedú na budúci rok, nemôže stáť viac ako 9 percent z ceny ročného kupónu, v prípade Slovinska vznikne zaujímavá možnosť pre motoristov, ako ušetriť. Maximálna cena jednodňovej známky pre Slovinko bude 10,6 eura. V prípade, že budete na dovolenku cez Slovinsko iba prechádzať (napríklad do Chorvátska), budete si môcť dvakrát kúpiť jednodňovú známku, ktorá vás dokopy nevyjde viac ako 21,2 eura.

Výhoda je jasná. Ušetríte tak tretinu sumy na diaľničnej známke a nebudete ju zbytočne kupovať na obdobie, počas ktorého ju nevyužijete. Samozrejme platí, že do budúceho leta sa však ešte môže ešte všeličo zmeniť – tentok článok vychádza z prepočtu aktuálnych cien známok pre bežné osobné vozidlo do 3,5 tony. Diaľničnú známku pre Slovinsko si môžete kúpiť online na webe.

Zdroj: ÖAMTC
Foto: Vignetteslovenia.si