Prípravy na štart jednodňovej známky (najneskôr od marca 2024) pokračujú naprieč krajinami EÚ, a to vrátane Slovenska. Jej cena u nás nemá byť vyššia ako 5,40 eura. Dôvodom je naviazanosť novej známky na cenu ročného kupónu. V prípade Slovenska stojí ročná diaľničná 60 eur a cena dennej verzie nemôže presiahnuť 9 percent, čo je v tomto prípade práve 5,40 eura. Takto si môžete ľahko vypočítať maximálnu cenu jednodňovej známky v ktorejkoľvek krajine EÚ.

Prepočet v prípade Slovenska platí vtedy, ak sa dovtedy nezdvihnú ceny diaľničných známok. Naposledy ich štát upravil po dlhom období práve tento rok a nateraz nebolo avizované žiadne ďalšie kolo zdražovania pre rok 2024. Nová vláda však bude musieť konsolidovať verejné financie a v hre sú aj viaceré opatrenia, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť peňaženky slovenských motoristov - napríklad úpravy dane z motorových vozidiel.

Presunie motoristov na diaľnice?

Späť však k diaľničným známkam. V susednom Rakúsku oficiálne schváili jednodňovú "vignette", pričom tamojší politik Hermann Weratschnig z rakúskej strany Zelených spomenul dôležitú výhodu novej jednodňovej diaľničnej známky. Novinka má podľa jeho slov potenciál zabrániť vyhýbaniu sa plateniu poplatkov za diaľnice. Inak povedané, má vraj sčasti obmedziť migráciu motoristov zo spoplatnených úsekov na cesty nižšej triedy oslobodené od mýta.

Čo hovoria cenové prepočty? V Rakúsku bude jednodňová známka v roku 2024 stáť 8,60 eura. V predaji bude však stále aj 10-dňová verzia, a to za 11,50 eura. Rozdiel je na úrovni menej ako tri eurá. Je preto otázne, do akej miery a v koľkých prípadoch pôjde pre motoristov reálne o tak zásadnú zmenu, že sa rozhodnú jazdiť na diaľnici namiesto okresnej cesty. O to viac, keď 10-dňová známka stojí v Rakúsku na tento rok 9,90 eura (pred zdražením) a viacero vodičov si môže najmä v úvodných mesiacoch budúceho roka pamätať stále starú cenu.

Väčšia úspora v iných krajinách

O niečo zaujímavejšie však vyznieva porovnanie napríklad v Slovinsku, v ktorom jazdí najmä v letnom období aj veľa slovenských vodičov. Ak vychádzame z dnešných cien: ročná známka pre klasické osobné autá stojí 117,5 eura, čiže denná známka nebude drahšia ako 10,6 eura. Týždňová známka však stojí až 16 eur. Rozdiel je teda viac ako 5 eur, ktoré môže vodič ušetriť, ak si kúpi známku s kratšou platnosťou - vychádzajúc z toho, že využije diaľnicu iba jeden deň.

V prípade Slovenska vychádzajú tiež zaujímavé čísla: ak vezmeme do úvahy cenu jednodňovej diaľničnej známky 5,40 eura a porovnáme ju s 10-dňovou známkou za 12 eur, tak kúpou lacnejšieho variantu dokážeme ušetriť viac ako polovicu peňazí. Za takých okolností sa teda isto oplatí minimálne viac zvažovať.

Zdroj: OTS/APA