Veľké SUV to začínajú mať v uliciach európskych miest ťažké. A nielen z dôvodu zhoršených možností parkovania, či obmedzení vjazdu do centier miest. Aby toho nebolo málo, čoraz častejšie sa stávajú tŕňom v oku ekologických aktivistov, ktorí začínajú na SUV dokonca útočiť. A to doslova. Európou sa totiž šíri vlna poškodzovania veľkých SUV s odkazom, že tieto autá nadmerne znečisťujú životné prostredie a škodia planéte. Z nevinnej zábavy sa tak stáva vážny problém. Často nezostáva len pri vyfúknutí pneumatík, ale dochádza aj k neoprávnenému ničeniu cudzieho majetku.

Návod, ako na to

Ekologickí aktivisti zoskupený pod označením The Tyre Extinguishers majú dokonca vlastný web, na ktorom informujú o svojich aktivitách a dávajú ľuďom rady, ako na ulici odlíšiť SUV od bežného „ekologického“ auta. Znie to ako vtip, no je to tak. Dokonca verbujú nových členov a ukazujú návod, ako na ulici sfúknuť pneumatiku SUV. Zainteresovaným oznamujú, že nájsť SUV na ulici dnes nie je žiadny problém, najmä ak sa ich „zelená armáda“ zameria na prepychovejšie časti miest. Na stránke je zároveň leták, ktorý si majú útočníci vytlačiť a nechať ho postihnutému auta za stieračmi. Dokonca odporúčajú o svojich činoch informovať miestnu tlač.

Aktivity spomínanej skupiny odštartovali v Londýne, postupne sa však rozšírili do celej krajiny a dnes už „operujú“ aj v Nemecku, Rakúsku, Holandsku, Švajčiarsku, Belgicku, vo Švédsku, ale aj v USA a Kanade. Problémom je, že niektorí členovia autá poškodzujú a pneumatiky nesfukujú, ale prepichujú, či autám ničia lak. Kompetentné orgány preto začínajú situáciu riešiť. Či sa hnutie The Tyre Extinguishers objaví aj na Slovensku, zostáva otázkou.

zdroj: Reuters, The Tyre Extinguishers, The Guardian