O novom biturbo motore V8 sa hovorí už roky. V roku 2019 značka dokonca oficiálne potvrdila, že na ňom pracuje. Športový tím Toyota Gazoo Racing ho mal testovať v Lexuse LC na 24-hodinových pretekoch na trati Nürburgring. Pandémia však skrížila tieto plány.

Lexus V8 s horúcimi turbami?

Teraz sa diskusia opäť rozprúdila vďaka patentovej prihláške podanej v septembri 2020, ktorú náhodou objavil užívateľ fóra GR86.org. Na náčrtoch, ktoré sú k nej pripojené, je zobrazený motor V8 s dvomi turbodúchadlami umiestnenými medzi radmi valcov. Dokumenty však spomínajú systémy s jedným a dvomi turbodúchadlami a umiestnenie dvojitého turba V8 na obrázkoch nemusí byť náhoda. Mať však turbodúchadlá vložené medzi hlavy valcov prináša okrem pozitív aj negatíva. Pozitívne je, a vlastne hlavný dôvod, prečo sa horúce turbá na V motoroch robia, je krátka dráha výfukových plynov k turbíne, teda rýchlejšia reakcia na stlačenie akcelerátora. Problematické je však ich chladenie. Napriek tomu, že v tomto prípade už nutné chladenie olejom. Ako poznamenávajú automobiloví analytici, patent sa týka práve prietoku oleja a iných kvapalín motorom, takže sa nevzťahuje ku konkrétnej hnacej jednotke. Preto je zložité považovať ho za bezprostredné potvrdenie prác na novom motore.

Žeby flotila športových Lexusov?

Čoraz viac sa hovorí o nových modeloch zo športovej série F značky Lexus. Ak sa Japonci naozaj rozhodnú dať do výroby nový biturbo motor V8, hnacia jednotka sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane pod ich kapotu. Podľa informácií japonského portálu Best Car Web má Lexus ešte tento rok predstaviť tri nové športové autá. Reč je o modeloch LC F a LS F, teda o extrémnych verziách vlajkových kupé a limuzíny, ako aj o sedane IS F.

Podľa názoru médií z krajiny vychádzajúceho slnka majú Lexusy LC a LS F disponovať motormi twin turbo s výkonom až 670 k. Ten istý zdroj naznačuje, že nový sedan IS F dostane atmosférický motor V8 5.0 v súčasnosti známy z modelu Lexus LC 500 alebo RC F. Odkedy sa objavili tieto chýry, Lexus už predstavil model IS práve s takýmto motorom, ale označeným ako IS 500. Niektorí analytici to berú ako znamenie, že značka si chce rezervovať symbol  IS F pre ešte výkonnejšie auto. A úspech, aký zožala Toyota so svojím športovým GR Yaris, by mohol byť pre Lexus dodatočným stimulom pre uvedenie ďalších zaujímavých nových modelov.

zdroj: Lexus News