Volvo vysvetľuje situáciu

Konečné rozhodnutie o tom, či Volvo na Slovensku vo Valalikoch zamestná výrazne viac ako pôvodne očakávaných 3 tisíc ľudí, zatiaľ nepadlo. Zatiaľ je isté len to, že na Slovensku vyrastie nová fabrika – piata slovenská automobilka – s kapacitou výroby 250 tisíc aút ročne, čo sme sa dozvedeli ešte minulý rok v júli.

"Ako viete, EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie, pozn. red.) je súčasťou povoľovacieho procesu, ktorý musí zahŕňať všetky potenciálne fázy projektu a ich dopad na životné prostredie. V súčasnosti však nepadlo žiadne rozhodnutie ohľadom budúcich fáz projektu. Projekt bude realizovaný tak, ako bolo komunikované v minulosti," cituje stanovisko Volvo Cars agentúra TASR.

V prvej fáze má Volvo vybudovať závod, z ktorého liniek bude schádzať 250 tisíc áut ročne. Pôjde výhradne o elektromobily. Druhá fáza by mohla fabriku výrazným spôsobom rozšíriť a celkovo by tak Volvo na Slovensku vyrábalo 500 tisíc elektrických áut za rok. Ak by sa Volvo rozhodlo realizovať všetky potenciálne plány tak, ako je to uvedené na webe enviroportál, mohla by v krajine zamestnať až deväť tisíc ľudí.

Zdroj: Tlačová agentúra Slovenskej republiky