Aktualizované, 15. september 203 o 14:13: Volvo sa k situácii vyjadrilo aj priamo, stanovisko nájdete tu: Veľká zmena plánov pre slovenské Volvo? Na situáciu reaguje automobilka.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pôvodom švédske Volvo vo vlastníctve čínskeho koncernu Geely má vytvoriť na Slovensku až deväť tisíc pracovných miest. Pôvodne sa hovorilo o troch tisíckach pracovných príležitostí. Zámer postaviť na Slovensku nový závod automobilka oficiálne oznámila minulý rok 1. júla 2022. Hovorilo sa o výrobe v rozsahu 250 tisíc vozidiel ročne.

Domáci politici reagujú

„Gratulujem Valalikom, gratulujem Košickému kraju, gratulujem Slovensku,“ zareagoval exminister hospodárstva a líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Na najnovšie informácie ohľadom závodu Volva na východe SR zareagoval aj expremiér Eduard Heger (Demokrati). „Toto je skutočne dôležitá a dobrá správa pre Slovensko,“ uviedol expremiér a dodal: „Volvo bude dvakrát väčšia investícia a prinesie tým výrazne viac pracovných miest pre ľudí.“

Fabrika vo Valalikách na východe Slovenska má byť podľa skôr medializovaných informácií zameraná čisto na výrobu elektromobilov. Zároveň sa má stať 100-percentne klimaticky neutrálnym závodom. Pôjde o v poradí piatu automobilku na Slovensku, ktorá doplní Volkswagen, Stellantis, Kiu a Jaguar Land Rover. Volvo má - čo sa týka Európy - automobilové závody aj v belgickom meste Ghent a vo švédskom meste Torslanda.

Zdroj: Tlačová agentúra Slovenskej republiky