Potrebujete auto s Euro VI

Hoci Slovensko zostáva krajinou bez obdobných ekologických obmedzení, v zahraničí sa s nimi stretávame čoraz viac – mnohí isto poznajú ekologickú plaketu v Nemecku. Napríklad radnica Londýna najnovšie rozšírila environmentálnu zónu na celé mesto. Chce tak chrániť kvalitu ovzdušia. Za autá, ktoré nespĺňajú najnovšie emisné normy, platia vodiči 12,5 GBP na deň, čo je v prepočte necelých 15 eur. Ak chcete v budúcnosti ísť do britskej metropoloy autom, mali by ste si vopred zistiť, koľko výfukových plynov vaše auto spôsobuje a či spĺňa limity.

Ak sú emisie vášho auta nad stanovenú hranicu a vy do zóny vstúpite bez toho, aby ste za to zaplatili, čaká na vás mastná pokuta do výšky 180 libier, čo je zhruba 210 eur. Pravidlo sa vzťahuje na osobné automobily, motocykle či dodávky do 3,5 tony a rovnako tak aj na mikrobusy (do 5 ton). Tieto musia spĺňať emisnú normu Euro 6.

Poplatok sa samozrejme týka aj turistov a tí musia zvážiť i ďalší bod: Aj keď je vozidlo ekologické, treba ho vopred prihlásiť. Tí, ktorí nespĺňajú požiadavky a musia zaplatiť, nájdu viac informácií na webe o ultra nízkoemisnej zóne v Londýne.

Zdroj: Heute.at / foto: cz.depositphotos.com