Zlé načasovanie v Česku

V dôsledku zvýšenia spotrebnej dane na naftu musia českí motoristi čeliť ešte väčšiemu zdražovaniu ako v iných krajinách. Pôvodná zvýhodnená sadzba spotrebnej dane totiž prestala platiť a od začiatku augusta sa vrátila na pôvodnú úroveň z roku 2022 pred jej zmenou.

Diesel v Česku sa tak cenovo dostal na úroveň 1,49 eura za liter, píše denník Pravda. Nárast u našich susedov predstavuje 8-9 centov. Z hľadiska celkovej ceny je to však stále menej v porovnaní so Slovenskom, kde už cena nafty prekročila hranicu 1,55 eura za liter.

V Česku pôvodne plánovali s tým, že spotrebnú daň z nafty ponechajú na zníženej úrovni do konca roka, politici sa však rozhodli tento plán urýchliť.

Na benzín sa zníženie spotrebnej dane nevzťahovalo. Hoci aj jeho cena postupne v Česku rastie, nejde o taký výrazný rast ako pri nafte a má naň len vývoj na trhu.

Zvýšenie spotrebnej dane na naftu prichádza vo veľmi nevhodný čas - letný dopyt motoristov je vplyvom dovoleniek na vrchole a okrem toho narástli ceny ropy na svetových trhoch vplyvom priškrtenia ťažby a vývozu tejto suroviny vo vybraných krajinách. „Dôvodom zdražovania bol nielen návrat dane na úroveň z roku 2022, ale aj v posledných týždňoch zaznamenaný výrazný nárast nákupnej ceny,“ uviedol pre ČTK hovorca čerpacích staníc MOL Martin Pavlíček.

Zdroj: Pravda.sk / ČTK