Prechod k elektrickým autám je pre samotné automobilky finančne veľmi náročný. Stovky miliónov eur až miliárd tečú do vývoja, nových platforiem, batérií či samotnej výroby. Automobilky sa tak snažia ušetriť kde sa dá a výnimkou nie je ani VW, ktorý sa pripravuje na elektrifikovanú a digitalizovanú automobilovú budúcnosť. Jedným zo spôsobov ako ušetriť je aj orezanie svojho portfólia a teda vyradenie niektorých modelov. Šéf VW Ralf Brandstätter tvrdí, že ešte stále potrebujú aj spaľovacie motory, pričom prezradil, ktoré modely budú súčasťou ich portfólia a dostanú aj ďalšiu generáciu. Okrem elektromobilov bude stále v ponuke aj VW Golf, Tiguan, Passat, T-Roc a Tayron (len pre čínsky trh). Všetky tieto modely by mali prísť aj ako plug-in hybridy s elektrickým dojazdom okolo 100 km. 

Ktoré modely už pravdepodobne neuvidíme?

V novej generácii už s najväčšou pravdepodobnosťou neuvidíme Arteon. Predaje nedosahujú výšin crossoverov a SUV, a tak bude Arteon jedným z prvých áut "na odstrel". Otázna je však aj budúcnosť modelov Up! a Polo. Podľa niektorých správ by ich mohli nahradiť nové elektromobily s označením ID.1 a ID.2. Žiadna zmienka o budúcej generácii nepadla ani u Touaregu. Nateraz nie je vôbec isté, či by sa automobilka zbavila tejto dlhoročnej stálice svojho portfólia, avšak kolená mu môžu podraziť trochu kolísavé predaje z posledných rokov. Ak porovnáme európske predaje napríklad s Tiguanom, čísla Touaregu sú približne 10krát nižšie, aj keď samozrejme, ide o inú cenovú kategóriu. 

Volkswagen je naplno zameraný na elektromobilitu, hybridizáciu a digitalizáciu, pričom do roku 2025 chce do nich investovať až 16 miliárd eur. V ich pláne je tiež zahrnuté, že do roku 2030 budú viac než 70 % novo predaných áut v Európe tvoriť elektromobily. Veľká EV ofenzíva VW tak začne naberať na obrátkach. Ešte v tomto polroku predstavia elektromobil s pohonom všetkých kolies, ID.4 GTX, ktorý bude v druhej polovici roka 2021 nasledovať model ID.5. No a v roku 2025 by mal VW predstaviť niekoho z dvojice ID.1 a ID.2.

Zdroj: Volkswagen