Predpokladáme, že vám pozadie vzniku tohto auta vysvetľovať nemusíme. Alebo? Je to skrátka oslava jubilea spojenia mena Polo a skratky GTI. Volkswagen upozorňuje, aby sme si neplietli Polo GT predstavené už v roku 1979 s Polom GTI, ktoré na trh dorazilo „až“ v roku 1998.

Smerodajný je v tomto prípade až druhý zo spomínaných modelov, postavený na základoch tretej generácie VW Polo. Autá vtedy dostali atmosférickú jedna-šestku s výkonom 120 koní a mimochodom... vzniklo ich len 3000, takže ak máte nejaké v garáži alebo šancu kúpiť ho, mali by ste vedieť, že ide o vzácnosť.

Dnešné Polo GTI dorazilo v roku 2017 a ešte ste ho mohli mať s manuálnou prevodovkou, tá ale s medzigeneračnou modernizáciou zmizla a od roku 2021 dostanete už len sedemstupňové DSG. Nemci pod kapotu tohto auta montujú dvojlitrové TSI s výkonom 207 koní a maximálnym krútiacim momentom 320 Nm, takže na stovke ste za šesť a pol sekundy a rozbehnete sa až na 240 kilometrov za hodinu.

A čím je výnimočná práve predstavená 2500-kusová séria Edition 25? Súčasťou výbavy auta sú originálne 18-palcové disky Adelaide v čiernom laku, v rovnakej farbe je tiež strecha a kryty vonkajších spätných zrkadiel a v spodnej časti nájdete na bokoch ozdobné fólie.

V interiéri nájdete športové sedadlá čalúnené perforovanou dvojfarebnou kožou s logami GTI a na prahových lištách upozornenie, že ide o auto z produkcie obmedzenej na 2500 áut.

VW vám v základe pridá svetlá IQ.Light LED s dynamickou asistenciou, športový volant doplnený číslovkou 25 (aby sa nezabudlo) a bez priplácania je aj infotainment Ready2Discover s 8-palcovým dotykovým displejom.

A máme pre vás aj slovenskú cenu. Za základné Polo GTI dáte aktuálne 27 690 eur, Edition 25 k nemu prikúpite ako výbavový paket za 1870 eur, takže auto vás vyjde na minimálne 29 560 eur. Čo neznie zle. V Nemecku bude rovnaká limitovaná séria predávaná od 35 205 eur.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: VW