Európsky parlament nezmení smernicu o obnoviteľných zdrojoch energie, ktorá by mohla obmedziť, či úplne zakázať používanie poľnohospodárskych plodín v biopalivách. Parlament zamietol možnosť zmeniť zákon, čím pobúril niekoľko environmentálnych organizácií sledujúcich dianie okolo využívania poľnohospodárskej pôdy. Ako tvrdia organizácie Transport & Environment a Oxfam, EÚ tým premárnila možnosť zabrániť potravinovej kríze a rastu cien potravín pre obyvateľstvo.

Namiesto potravín palivá?

Vysoké ceny potravín vyleteli po invázii Ruska na Ukrajinu do ešte vyšších sfér, čo sa spolu s využívaním poľnohospodárskej pôdy pre plodiny určené na výrobu biozložiek do palív údajne podpísalo pod novú potravinovú krízu. Aktivisti preto vyzvali EÚ k prehodnoteniu prístupu podpory biopalív a zamedzenie pridávania zložiek potravinového pôvodu do biopalív. Na mysli mali plodiny špeciálne pestované na výrobu biozložiek do palív. Európsky parlament však zamietol možnosť zmeny aktuálnej legislatívy a súčasné pravidlá umožňujúce primiešavanie bilozložiek z takýchto plodín ponechal naďalej v platnosti. Podľa aktivistov je to obrovská chyba a premárnená príležitosť zmeniť veci k lepšiemu. Týmto krokom unia údajne tlačí ďalšie milióny ľudí na pokraj hladu a mnoho ďalších do potravinovej krízy.

„Európsky parlament premárnil historickú šancu postaviť sa za tých najzraniteľnejších. Ak by Európa uvoľnila obilie, ktoré dnes spaľuje pri výrobe biopalív, na globálny trh, vedeli by sme nakŕmiť milióny ľudí na celom svete,“ povedal na adresu aktuálneho kroku Európskeho parlamentu Maik Marahrens z Transport & Environment. Pridal sa k nemu aj Marc-Olivier Herman z organizácie Oxfam, ktorý označil toto hlasovanie za smrteľné pre stovky miliónov ľudí. „Ukončenie spaľovania potravín ako paliva je krokom v boji proti celosvetovej potravinovej kríze. Poslanci Európskeho parlamentu sa rozhodli uprednostniť záujmy silnej biopalivej lobby pred miliónmi hladujúcich ľudí na celom svete,“ dodal Herman.

zdroj: Oxfam, Transport & Environment