O ukončení výroby päťdverovej „dlhej“ Nivy sa hovorí už pomerne dlho, podľa pôvodných plánov mala totiž jej výroba skončiť s príchodom modernizovanej Nivy Legend. Tá sa mala objaviť len v trojdverovej verzii, pričom jej päťdverová sestra s kódovým označením VAZ 2131 mala skončiť už v prvej polovici roka 2021 a uvoľniť tak výrobné kapacity pre novú Nivu Travel. AvtoVAZ však musela splniť požiadavky poslednej veľkej štátnej zákazky a tak podržala VAZ 2131 vo výrobe dlhšie. Ešte vo februári 2021 automobilka hovorila o tom, že v máji 2021 sa linky s „dlhou“ Nivou zastavia. Okolnosti však situáciu zmenili.

Veľký záujem o päťdverovú Nivu predĺžil jej pozemský život o viac ako pol roka. Koniec jej výroby AvtoVAZ naplánoval na december 2021.

Osem farieb a niekoľko výbav

V máji však AvtoVAZ výrobu neukončil a „dlhá“ Niva Legend sa naopak tešila plnému zdraviu, kedy výrobné pásy opúšťala v 8 farbách a plnom počte ponúkaných výbav a príplatkových prvkov. K zmene prišlo až na začiatku októbra, kedy automobilka potvrdila, že november 2021 bude posledným mesiacom produkcie VAZ 2131. Zároveň upresnila, že posledné kusy sa môžu (z dôvodu veľkého záujmu) na linke výnimočne objaviť aj v decembri. Dňa 9.11.2021 však prišlo posledné oficiálne oznámenie, že od januára 2022 vypadáva päťdverová Lada Niva Legend definitívne z ponuky. Zdá sa tak, že nad „dlhou“ klasickou Nivou sa s príchodom nového roka skutočne uzavrie hladina.

zdroj: AvtoVAZ, Lada online