Zvyšovanie maximálnej rýchlosti na našich diaľniciach? Možné to je

“Viem si predstaviť, že by sme na diaľnici na niektorých úsekoch zvýšili povolenú rýchlosť, aby sme nastavovali plynulosť cestnej premavky,” povedal Matúš Šutaj Eštok. Dlhoročne pritom u nás uplatňujeme maximálku 130 kilometrov za hodinu.

V Česku začala začiatkom roka platiť novela zákona, ktorá umožňuje zvýšiť povolenú rýchlosť na diaľnici na 150 kilometrov za hodinu namiesto 130 km/h. Nejde to však urobiť paušálne, zmena sa týka len vybraných úsekov, keďže tieto musia splniť kritériá, a to napr. vrátane osadenia dynamického dopravného značenia.

Aj napriek tomu v Česku zaznievala voči návrhu kritika napríklad z radov expertov či dopravnej polície.

Prvým úsekom s povolenou rýchlosťou 150 km/h sa má u našich susedov stať juhočeská časť diaľnice D3. Zvýšenie maximálne rýchlosti o 20 km/h tu má prebehnúť do konca tohto roka.

Popri téme zvyšovania plynulosti premávky minister Šutaj Eštok vyzdvihol aj projekt, ktorým by sa chcel v celoslovenskom kontexte zasadiť za menej nehôd s vážne zranenými, resp. ideálne úplne bez úmrtí.

“V rámci bezpečnosti na cestách sa mi veľmi páči projekt predného brzdového svetla,” povedal minister vnútra a označil to za novinku, ktorá vie byť vraj inšpiráciou aj pre ostatné krajiny. Touto cestou sa vraj chce vybrať. Viac o prednom brzdovom svetle sme písali v samostatnom článku.

Zdroj: SITA