„Najvyššia dovolená rýchlosť alebo zákaz predchádzania, vyplývajúce zo značky umiestnenej pri okraji cesty, by tak mali až do roku 2029 platiť najďalej po vzdialenejšiu hranicu križovatky, ak nie je ukončená alebo zopakovaná za križovatkou, alebo po začiatok obce,“ vysvetlila jednu z kľúčových zmien agentúra TASR. Rovnako sa napokon nateraz nebudú meniť aj niektoré iné značky, resp. dopravné značenia uvedené vo vyhláške – napríklad pozdĺžna súvislá čiara.

Aký je však dôvod, že štát takto na poslednú chvíľu mení postoj, keď tieto úpravy boli plánované dlhodobo? Potrebuje vraj viac času, aby sa pravidlá platné na papieri zhodovali s realitou v praxi a nevznikali problémy v cestnej premávke.

Zakročili predtým, ako by bolo neskoro

„Vzhľadom na to, že zatiaľ nedošlo k prehodnoteniu a prípadnej úprave dopravných značiek, na mnohých miestach by došlo od 1. apríla 2024 k nejasnostiam vo význame a k nesprávnej aplikácii platnosti niektorých dopravných značiek,“ upozornilo ministerstvo vnútra.

Do marca 2029 má platiť aj prechodné obdobie čo sa týka umiestňovania a obnovy priecestných zabezpečovacích zariadení, ktoré majú červené striedavo prerušované svetlá. Rezort vnútra sa odvoláva na chýbajúce kompletné technické predpisy.

Zdroj: Aktuality.sk / foto: cz.depositphotos.com