Už nielen mestské mini, ale evidentne začalo vymieranie aj v segmente malých áut. Končí Fiesta, Rio a s možným nástupom emisnej normy Euro 7 (v jej súčasnej podobe) to má podľa koncernu nahnuté tiež Fabia, Polo i Ibiza. Aj preto predpokladáme, že ďalšie konkurenčné modely na tom nebudú o nič lepšie.

Nechceme samozrejme kuvikať, ale európskym úradníkom sa podarilo zahnať automobilový priemysel do kúta. Vyvíjať a vyrábať malé vozidlá sa skrátka skoro už neoplatí, a tak by sme mali byť vďační za každú novinku, ktorá sa v tejto triede objaví.

Pre priame porovnanie - takto vyzerá prvá fáza piatej generácie Renaultu Clio.

Úvodné slová pochopiteľne smerujú k Renaultu Clio, ktorý v roku 2022 už nebol schopný obhájiť svoj vek ani postavenie a medziročne sa v rebríčku najpredávanejších áut v Európe prepadol zo štvrtého na desiate miesto.

Francúzi si nutnosť zmodernizovať svoj doteraz veľmi úspešný model uvedomujú, a preto nenechávajú nič na náhodu. Clio po štyroch rokoch od premiéry prepracovali a jeho prezentácia po facelifte zjavne nebude ďaleko. Momentálne totiž automobilka usilovne vyrába propagačné materiály, akurát si pri tom zjavne neustrážila perimeter...



Dobre, uznávame, že môže ísť o cielene nakrútené a zámerne zverejnené video, ktoré má vzbudiť zvedavosť a záujem, neberte to ale ako istotu. Automobilky potrebujú predávať existujúci produkt, takže nie sú veľmi radi, ak si zákazníci povedia, že radšej už počkajú na jeho modernizovanú verziu.

Nech už ale bolo pozadie vzniku tejto krátkej snímky akékoľvek, vďaka nej vieme, že sa Renault Clio v rámci druhej fázy zmení na nepoznanie. Pôvodné svetlá s „hokejkami“ nahradí čosi, čo dosť pripomína minuloročný vodíkový koncept Scénic Vision. Chystaná novinka má podobne hranaté predné partie, aj keď je jasné, že základná silueta a proporcie sa nezmenia.