Kedy si môžete kúpiť diaľničnú známku 2024 pre Slovensko?

Zábudlivosť prináša problémy (a pokuty...). A práve pri motoristických témach hrozia rozličné situácie, kedy sa zabúdať prosto nevypláca. Spomeňme prešvihnutý termín na STK, prepadnutý neplatný vodičák, alebo napríklad diaľničnú známku.

Kedysi platilo, že pre slovenské diaľnice a rýchlostné cesty si vodiči mohli (okrem kratších verzií) kúpiť len ročnú diaľničnú. Potom ku nej pribudla 365-dňová známka. Okrem výhod, ktoré jej zavedenie nepochybne prinieslo, sa však môžu dostaviť aj komplikácie pre zábudlivých motoristov.

Ak si chcete splniť povinnosť v predstihu a plánujete si kúpiť 365-dňovú známku, vedzte, že v súčasnosti tak môžete urobiť cez web eznamka.sk, no dnes môžete nastaviť najneskorší možný dátum platnosti o cca dva týždne, čiže od piatka 9. februára 2024.

V prípade, že vám končí známka napríklad 1. marca a vy by ste si chceli zakúpiť novú s platnosťou od 2. marca, systém vám takúto možnosť teraz ešte neposkytne. Na webe eznamka.sk sa dá skontrolovať platnosť dialničnej známky. Vodič je informovaný o blížiacom sa konci platnosti úhrady diaľničnej známky 3 dni pred ukončením jej platnosti, pokiaľ pri úhrade zadal aspoň jeden z kontaktných údajov (e-mail, telefónne číslo).

Oslovili sme kompetentné orgány so žiadosťou o stanovisko, prečo sa obmedzenie nákupu diaľničnej známky v predstihu vzťahuje len na 365-dňovú verziu.