Nové auto

Ešte pred pár rokmi nebolo žiadnym umením kúpiť auto v cenovej relácii okolo 15 tisíc eur, a to aj v plnej výbave. Dnes už takýto luxus nie je možný. Nové auto v slušnej výbave pod hranicou 20 tisíc väčšinou nekúpite. Avšak aj napriek tomu, že ceny áut stúpajú, zo štatistiky Policajného zboru SR je zrejmý každoročný nárast evidencie motorových vozidiel. Ľuďom akoby zvyšovanie cien nevadilo, čo zrejme súvisí so zvyšujúcou sa životnou úrovňou.
 
Jednou z hlavných výhod nového auta je fakt, že sa blyští novotou, vonia od výroby a sadnúť si niekam, kde predtým nikto iný nesedel, je hneď iný pocit. Navyše si môžete presne navoliť výbavu, ktorú chcete, aj keď nejaký ten čas si asi budete musieť na auto počkať, často aj pol roka.
 
Na druhú stranu vás však nemusia trápiť výdavky za opravu automobilu. Avšak pochopiteľne, nové auto býva zároveň častým terčom zlodejov. Pamätajte tiež, že s ním treba chodiť iba do autorizovaných servisov, a to hlavne v spojitosti so zárukou, ktorá sa k novému autu vzťahuje.

Zároveň tu platí smutný fakt, že akonáhle opustíte s autom predajňu, jeho cena ide raketovým tempom dole. Nové auto preto rozhodne nie je dobrým nápadom považovať za investíciu do budúcnosti. Skôr za nutnú investíciu s potrebou budúcej reinvestície, pretože jedno a to isté auto nebudete predsa používať až do smrti.
 
K slovu sa preto čoraz častejšie dostávajú aj zánovné autá a jazdenky, pri ktorých najväčšiu stratu z ceny auta (najmä v prvých rokoch po kúpe) nesie predchádzajúci majiteľ.

TIP

U nového auta je samozrejmosťou havarijné poistenie (KASKO), ktoré nemusí byť práve najlacnejšie. Závisí to od kubatúry a ďalších faktorov, ktoré sa dajú ľahko zistiť na internete. Čo je však dôležitejšie, nezabudnite si uzatvoriť PZP, pričom jednotlivé ponuky si môžete výhodne porovnať online. Často je riešením aj PZP s pripoistením.
 

Prečo cena nového auta stále stúpa?

Výrobcovia automobilov to samozrejme nerobia preto, aby sa na predaji ešte viac obohatili. Ku zvyšovaniu cien ich sústavne tlačia prísne bezpečnostné a emisné normy, hlavne v súvislosti s vývojom lepších asistenčných systémov a motorov. Ak by ceny nerástli, výrobcom by sa de facto nevyplatilo autá vyrábať a automobilky by sa tak dostali do problémov.
 

Na rast cien automobilov vplývajú aj ďalšie faktory, ako napríklad:

 
zlepšovanie bezpečnostných prvkov - úroveň bezpečnostných prvkov pri bežných autách v najzákladnejšej výbave je dnes už taká, aká bola na prelome tisícročia iba u prémiových automobilov
aktuálna spoločenská situácia - cenu automobilov ovplyvnila napríklad aj pandémia COVID-19
rastúca životná úroveň obyvateľstva - platí tu princíp klasického trhového hospodárstva. Čím vyšší dopyt, tým vyššia cena.

Zánovné auto

Pokiaľ sa chceme baviť o zánovných autách, musíme najskôr poznať ich definíciu. Aké auto možno považovať za zánovné? Vo všeobecnosti možno povedať, že zánovné autá charakterizuje nízky vek (najčastejšie jeden až dva roky staré), nízky nájazd kilometrov, majú ešte záruku a sú približne o 30-40 % lacnejšie než nové.
 
V neposlednom rade je tu ešte ďalšia výhoda, a síce že do 4 rokov veku auta s ním nemusíte jazdiť na STK a EK. Aj nedočkavci si pri zánovných autách prídu na svoje, pretože im odpadá nepríjemnosť čakania niekoľkých mesiacov, ako je to v prípade nového vozidla. Jednoducho si stačí autíčko vyhliadnuť a hneď môže byť vaše. Veľa predajcov dokonca ponúka možnosť, že vám ho privezú až priamo domov.
 
Samozrejme, aj medzi zánovnými autami platí, že cenu vozidla ovplyvňuje najmä jeho technický stav a najazdené kilometre. Pokiaľ sa majiteľ o auto nestará, môže jeho kondíciu výrazne znížiť aj za jeden rok. 
 
Aj u starostlivého majiteľa cena nového auta klesá najviac za prvý rok. U drahších značiek dokonca až o tretinu. Nasledujúce roky sa potom pokles ceny spomaľuje. V princípe však platí, že už po troch rokoch prevádzky auta klesne cena väčšiny z nich približne na polovicu ich obstarávacej ceny, čo je moment, na ktorý mnohí čakajú.

Auto je ešte vo výbornej kondícii, má málo najazdených kilometrov, a cena je už pritom polovičná.

Vedeli ste, že…
prepad hodnoty nového auta u značiek KIA a Škoda je v prvom roku až od 13 do 16 %?

Jazdenky

Nie každý si môže dovoliť kúpiť nové alebo zánovné auto. V tom prípade je dobrou voľbou aj jazdené auto, čiže staršie ako 3-4 roky s nájazdom kilometrov väčším ako 100 000. Výber takéhoto auta však už v sebe skrýva nástrahy, na ktoré si treba dať pozor. Súvisia najmä s technickým stavom vozidla.
 
Riešením môže byť spoľahlivý autobazár, ale aj v tom prípade je lepšie, ak si na obhliadku auta zoberiete skúseného automechanika, ktorý dokáže nájsť aj skryté chyby, ktoré by vás v budúcnosti mohli nemilo prekvapiť. Dôležité je tiež preveriť pôvod a históriu vozidla.
 
Najväčšou výhodou jazdeného auta je, že si za cenu nového auta bežnej značky môžete dopriať viac luxusu. S vekom auta zároveň tiež klesá aj záujem zlodejov. Nezabudnite však po kúpe urobiť aspoň základný servis, ako napríklad výmena oleja a filtrov.

Záver

V prípade, ak si chcete kúpiť luxusnejšie auto, jednoznačne sa vám oplatí kúpiť zánovné auto alebo jazdené. V tom prípade najväčšiu stratu z hodnoty počas prvých rokov auta znáša predchádzajúci majiteľ.
 
Ak si ale kupujete lacnejšie auto bežnej značky, môže byť pre vás dobrou voľbou aj kúpa nového. V tom prípade však, aby sa vám to finančne oplatilo, buďte pripravení na ňom jazdiť dlhšiu dobu. Ideálne aspoň 10 a viac rokov.