Trúfalosť podvodníkov nemá hraníc!

V prípade zatopených vozidiel, v závislosti od miery zatopenia, sa uplatňuje niekoľko postupov.

Ak má poškodenie vplyv na prevádzku vozidla, ktorá by mohla viesť k škodlivému následku na životoch, zdraví osôb, majetku alebo životnom prostredí, tak sa auto vyradí z prevádzky, resp. sa do prevádzky ani neuvedie. Takéto vozidlo nie je možné ďalej oficiálne používať v premávke. Navyše, technické problémy by na seba nenechali dlho čakať.

Z vozidla sa niekedy odstráni výrobný štítok, odoberie sa jedna časť Osvedčenia o evidencii alebo sa do druhej vykoná záznam. V tom lepšom prípade sa realizuje záznam aj do európskeho systému EUCARIS. Vozidlo sa natrvalo vyradí z evidencie a malo by byť zrecyklované.

Lenže také lacné vozidlá sú pre ziskuchtivých „podnikavcov“ veľmi silným lákadlom. Pod zámienkou „straty“ pôvodného osvedčenia, alebo s falšovaným dokladom sa opätovne zaregistrujú v krajine s nedostatočnou kontrolou dovozových vozidiel. S nanovo získanými dokladmi sú potom opätovne ponúkané na trhu. Seat z Nemecka sa takto dostal do rúk slovenskej majiteľky, ktorá nemala ani najmenšie podozrenie a tušenie aké problémy ju stretnú. Ak sa domnievate, že podobný prípad dovozu je raritou, mýlite sa. Ide o bežnú prax.

Overenie v Nemecku ukázalo, že vozidlo na cestu nepatrí

Účelom kontroly originality je okrem iného aj zabrániť preregistrovaniu vozidiel, ak existujú dôvody, ktoré preregistrácii bránia. Technici KO zistili, že vozidlo bolo poškodené po povodni dňa 20. 7. 2021. Z tohto dôvodu bolo v Nemecku vyradené z evidencie s jasnou poslednou zastávkou na vrakovisku. Po konzultácii s registračnou autoritou v Nemecku a po potvrdení skutkového stavu, vydal Štátny dopravný úrad MD SR rozhodnutie, že takéto vozidlo nie je možné na Slovensku registrovať. „Nakoľko vozidlo nie je spojené s trestnou činnosťou nepodlieha zaisteniu políciou pre kriminalistické skúmanie. Ak ale bol kupujúci uvedený do omylu a vznikla mu škoda prevyšujúca sumu 266 €, tak prípad môže byť posudzovaný ako trestný čin podvodu.“, dodáva zástupca technickej služby KO. 

Seat Leon na pracovisku kontroly originality, 17. 10. 2023 Zdroj: ko.sk

Majiteľke ostávajú oči pre plač

Slovenská majiteľka ho kúpila v dobrej viere, že kupuje bezproblémové, málo ojazdené auto. Chybou bolo, že kúpu zrealizovala pred absolvovaním KO. Informácia o zatopení vozidla zostáva zaznamenaná vo výsledku z KO a tiež v Registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) a to aj po trvalom vyradení vozidla z prevádzky. Aj vďaka takýmto verejne dostupným záznamom je možné  vyvarovať sa kúpy problémového vozidla. Vo výsledku KO sa zaznamenávajú aj iné skutočnosti, napr. ak boli na aute zistené „stočené“ kilometre. Stačí od predávajúceho vyžadovať Odborný posudok o KO, alebo výpis z RPZV a bezplatne si údaje overiť na webových sídlach systémov.  

Poznámka o poškodení vozidla Seat Leon uvedená v AUTO-Passe Zdroj: rpzv.sk  

Opatrnosť pri dovoze

Platí, že pri dovoze z krajín, kde je regulácia v oblasti kontroly a registrácie jednotlivo dovezených vozidiel minimálna až žiadna, treba byť obzvlášť obozretný. Riziko kúpy zatopeného vozidla je vzhľadom na časté extrémne prejavy počasia ako silné búrky či prívalové dažde, ktoré so sebou prinášajú aj nebezpečenstvo záplav a poškodenia majetku reálnou hrozbou. Rovnako to platí pre vyhorené vozidlá, ale tiež vozidlá s pozmeňovanou identitou, často pochádzajúce z trestnej činnosti a podobne. Ak ste sa rozhodli kúpiť auto z dovozu, poradíme vám, aké kroky treba absolvovať, pri dovoze a prepise auta zo zahraničia. Pri kúpe auta dovezeného z krajiny, kde absentuje systémové riešenie kontroly, by mal spotrebiteľ na zabránenie vzniku podobnému problému vynaložiť viac úsilia. Ľahostajnosť sa rozhodne nevypláca.

Pomôcť mu môžu tieto tipy:

- Nekupovať dovozové vozidlo pred absolvovaním kontroly originality.
- Pred kúpou vyžadovať od predávajúceho Odborný posudok o KO, alebo výpis z RPZV (ODO-Pass, ktorý odhalí „stočené“ kilometre a AUTO-Pass poskytujúci komplexné online overenie),
ktoré obsahujú aj informácie z medzinárodnej platformy Eucaris a údaje bezplatne overiť na webových sídlach.
- Venovať náležitú pozornosť formulácii kúpnej zmluvy a možnostiam odstúpenia od zmluvy v prípade dodatočne zistených skutočností.

Zdroj foto: unsplash.com