Audi

Audi plánuje zatvoriť svoje prevádzky po Európe od pondelka 23. marca 2020. Okrem šírenia nového koronavírusu to odôvodňuje aj zníženým dopytom a problémom s dodávkami potrebných dielov. Obmedzenia výroby budú platné pre továrne v Maďarsku, Nemecku alebo Belgicku, aj Mexiku.

BMW

BMW zatvára svoje továrne v Európe, aj v Juhoafrickej republike na 4 týždne. Tento stav platí do 19. apríla 2020, nie je však vylúčené, že ho budú predlžovať. Ak by teda pandémia nebola na ústupe, BMW nezačne vyrábať ani po tomto dátume.

Kia

Od pondelka, 23. marca 2020, zatvorí za účelom zabránenia šírenia koronavírusu svoju slovenskú továreň aj Kia Motors Slovakia. Predbežne je výroba prerušená na dva týždne. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov, okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná. 

Škoda Auto

Z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu bola od stredy 18. marca 2020 plynulo zastavená výroba aj v závodoch Mladá Boleslav, Kvasiny, aj Vrchlabí. Počas odstávky v trvaní od 19.3. do 29.3.2020 bude zamestnancom náležať 70 % ich priemerného platu. V období od 30.3. do 5.4.2020 to bude 75 % ich priemerného platu. V Indii a Rusku výroba naďalej pokračuje.

Nissan, Toyota a Honda

Ďalším veľkým hráčom, ktorý zatvára svoju továreň, je Nissan. Jeho prevádzka v anglickom Sunderlande utíchla už v utorok 17. marca 2020. Najprv ju prerušili len do konca tohto týždňa, avšak podľa aktuálnej situácie to vyzerá, že to bude trvať omnoho dlhšie. Vo Veľkej Británii sa k tomuto kroku pridáva aj Toyota a Honda.

Porsche

Svoje továrne plánuje zatvoriť aj Porsche. Urobí tak v sobotu 21. marca 2020. Dočasné pozastavenie sa bude týkať tovární v Zuffenhausene a v Lipsku. Porsche tento krok odôvodňuje bezpečnosťou svojich zamestnancov.

Mercedes-Benz

Tento týždeň zatvára svoje továrne po celej Európe aj Mercedes-Benz. Podľa oficiálneho vyhlásenia automobilky bude obmedzenie bude pretrvávať minimálne 2 týždne. To sa však samozrejme môže ešte o ďalšie týždne natiahnuť.

Severná Amerika

Od štvrtka 19. marca 2020 zatvárajú svoje továrne aj veľkí hráči na severoamerickom trhu. Ide o koncerny Ford, General Motors a FCA. Zatvorené by mali byť do konca marca 2020, na konci mesiaca však má prísť k prehodnoteniu situácie a rozhodnutiu, či zastavenie výroby potrvá ešte dlhšie. Nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že to koncom tohto marca určite neskončí. Vyzerá to tak, že od začiatku budúceho týždňa budú na dlhé týždne doma takmer všetci zamestnanci automobilového priemyslu v Európe.