Za tridsať rokov existencie AAA AUTO sa automobilový trh významne zmenil. Zatiaľ, čo vtedy bolo v podstate nemysliteľné, aby si žena sama kúpila jazdený automobil, dnes žiadne obavy mať nemusí. Vo veľkých autocentrách nájdu ženy oporu v profesionálnych predajcoch a navyše si so sebou môžu zobrať vlastného automechanika, ktorý vozidlo skontroluje na zdviháku. Aj preto ženy tvoria už takmer tretinu našich zákazníkov,“ uvádza Karolína Topolová, generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO. „Ženy sú oveľa menej rozmarné ako muži. Viac riešia praktickú stránku vozidla a jeho reálne užívanie,“ doplnila Karolína Topolová.

Ženy najčastejšie berú čierne benzínové hatchbacky. Pohon oboch náprav neriešia, automat volí každá piata.

Prevažujú hatchbacky, no ich obľuba klesá

Celých 30 rokov histórie AAA AUTO je najpredávanejším typom karosérie hatchback, ale v posledných rokoch jeho obľuba klesá. Tento rok si hatchback kupuje 41 % žien, pred desiatimi rokmi to bolo 55 %. Naopak rastie záujem o karosériu kombi, ktoré si len za prvé dva mesiace tohto roku zaobstaralo 26 % a ide tak o druhý najpredávanejší typ vozidla u žien. Na treťom mieste skončil sedan a na štvrtom SUV, ktoré bolo ešte minulý rok na druhej priečke. Najobľúbenejším jazdeným modelom je v prípade žien Škoda Octavia. Na druhej priečke skončila Škoda Fabia, ktorá sa ešte minulý rok pýšila prvenstvom. Na treťom mieste sa tak ako minulý rok umiestnila Kia Ceed. 

Každá piata chce automat

Takmer dve tretiny zákazníčok si kupujú vozidlo v benzínovom prevedení, čo sa v priebehu rokov zásadne nezmenilo. K veľkému posunu ale došlo v prípade prevodovky. Teraz si už 20 % žien kupuje vozidlá s automatickou prevodovkou, pred desiatimi rokmi to nebolo ani 6 %. Náhon na všetky štyri kolesá ženy obecne neriešia, aj keď si autá s v tomto prevedení zaobstará 9 % žien. Pred desiatimi rokmi si vozidlo 4x4 kúpilo necelých 5 % žien. Najobľúbenejšou farbou je čierna (19 %), nesleduje šedá (15 %) a biela (13 %). Pred desiatimi rokmi viedli farby v poradí modrá (19 %), šedá (18 %) a strieborná (15 %).

POZNÁŠ ŽENU, KTORÁ SI KÚPILA AUTO SAMA?
  • Nie, ženy autá nekupujú ( 17% )

     

  • Nie, neviem o takej ( 39% )

     

  • Áno, jednu poznám ( 22% )

     

  • Áno, viem o viacerých ( 22% )

     

Odpovedalo 36 ľudí