Superb druhej generácie bol predstavený v roku 2008 na ženevskom autosalóne. Produkcia trvala až do roku 2015, s tým, že dva roky predtým (2013) predstavila Škoda facelift Superbu. Je postavený na platforme A5 a disponuje priečnym usporiadaním motora. 

K dispozícii boli rôzne motorizácie, od 1.6 TDI s výkonom 77 kW (105 k), až po benzínový 3,6-litrový šesťvalec s označením FSI VR6, výkonom 191 kW (260 k) a krútiacim momentom 350 Nm, ktorý bol zároveň aj vrcholom ponuky. Týmto motorom disponuje aj nami testovaná verzia. Ten zároveň spolupracuje so 6-stupňovou automatickou prevodovkou DSG. Zrýchlenie z 0-100 km/h zvládne za 6,4 sekundy, pričom maximálna rýchlosť za zastaví na hodnote 250 km/h. Jednou z najväčších vychytávok tohto Superbu bol kufor Twindoor. Ten môžete otvoriť buď ako u klasického sedanu, alebo si zväčšiť otvárací priestor a otvárať kufor ako u liftbacku (aj so zadným oknom).  

"Twindoor"

4. generácia Haldexu

Verzia s motorom V6 disponuje aj pohonom všetkých kolies. Superb však nie je permanentná štvorkolka. Auto poháňa primárne predná náprava, pričom o pohon všetkých kolies sa stará štvrtá generácia medzinápravovej spojky Haldex. Tá pripája k predným aj pohon zadných kolies. Štvrtá generácia Haldexu dokáže pripájať zadnú nápravu aj preventívne a nie vždy čaká až na preklz predných kolies, čo bola v tom čase novinka. Preventívne pripojenie „zadku“ vyhodnocuje hlavne na základe dát zo snímačov ESP. Za normálnych jazdných okolností však ide všetok krútiaci moment na predné kolesá. Čo sa týka samotného podvozku, ten je takmer totožný s Volkswagenom Passat. Vpredu sa nachádza zavesenie McPherson, zatiaľ čo vzadu nájdeme nezávislé štvorprvkové zavesenie.

5/6 hviezdičiek

Škoda Superb druhej generácie získala v našom 4x4 teste 5 zo 6 hviezdičiek s časom 11,14 sekundy, čo môžeme označiť za veľmi dobrý výsledok. Nad sily pohonu všetkých kolies bol len test s trakciou na jednom kolese zadnej nápravy, no keďže je Superb stále primárne predokolka a zadok sa len pripája, dali sa podobné komplikácie očakávať. Napriek tomu je zisk piatich hviezd viac než slušný výsledok.