Toto všetko vyplýva z analýzy zameranej na mamičky a ich nákup vozidiel rodinného typu (SUV, MPV a kombi), z predajov siete autocentier AAA AUTO. Analýza bola pripravená pri príležitosti Dňa matiek, ktorý je v nedeľu 12. mája. 

Slovenské matky vo veku od 25 do 45 rokov si častejšie kupujú veľkopriestorové vozidlá s automatickou prevodovkou. Volí ju 21 %, pričom najčastejšie  ide o  mamičky do 34 rokov. S tempomatom v aute odchádza dokonca až 73 % žien s deťmi, s masážnymi sedačkami takmer 70 %, s Isofixom viac 85 %. Slovenky tiež často vyžadujú zabudovanú navigáciu aj parkovacieho asistenta. V Českej republike je naopak väčší záujem o parkovacie senzory či automatický rozjazd do kopca.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

„Keď porovnáme dopyt slovenských a českých mamičiek po jazdených autách, tak tie slovenské kladú väčší dôraz na lepšiu výbavu a preferujú v priemere o takmer rok mladšie autá. Tomu zodpovedá aj priemerná cena jazdeniek, do ktorých sú ochotné investovať priemerne 8 748 eur, kým Češky o 463 eur menej. U Sloveniek sa zároveň výrazne viac prejavuje aktuálny trend obľuby karosérie SUV, kupuje ho až tretina z nich. Medzi najobľúbenejšie modely patrí Hyundai ix35, Kia Sportage či Nissan Qashqai. U českých mamičiek nie je tento trend tak viditeľný. Z rodinných vozidiel si kupuje SUV iba necelá štvrtina z nich. Češky s deťmi naopak kladú dôraz hlavne na priestrannosť a na počet najazdených kilometrov, ktorý je priemerne o 7 000 nižší ako na Slovensku.“ vysvetľuje generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová. 

                                                   Najpredávanejšie rodinné jazdenky

Slovenské mamičky

 

 

České mamičky

 

 

1.

Škoda Octavia

6.

Kia Sportage

1.

Škoda Octavia

6.

Ford Mondeo

2.

Škoda Fabia

7.

Nissan Qashqai

2.

Škoda Fabia

7.

Volkswagen Touran

3.

Volkswagen Passat

8.

Škoda Superb

3.

Volkswagen Passat

8.

Kia Sportage

4.

Ford Focus

9.

Audi A4

4.

Hyundai i30

9.

Škoda Superb

5.

Hyundai ix35

10.

Volkswagen Golf

5.

Ford Focus

10.

Kia Ceed

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Slovenské ako aj české mamičky rovnako preferujú rodinné vozidlá na dieselový pohon, ktorý charakterizuje jeho úspornosť. Hoci obe skupiny sú skôr konzervatívne, české mamičky sa začínajú obzerať aj po alternatívnych pohonoch. U nás, aj u našich susedov ženy s deťmi preferujú silnejšie motory, konkrétne je ich najčastejšou voľbou motorizácia 2.0 TDI. V Českej aj Slovenskej republike mamičky najviac kupujú päťdverové vozidlá. Keď sa bližšie pozrieme na farebné preferencie, tak je jasným favoritom šedá, ktorú nasledujú čierna, potom biela a modrá. 

Aktuálna ponuka ojazdených vozidiel rodinného typu v sieti autocentier AAA AUTO na Slovensku

Sieť autocentier AAA AUTO na slovenskom trhu pôsobí už 15 rokov a vyznačuje sa najširšou ponukou ojazdených vozidiel, špičkovou kvalitou, rozumnými cenami a nadštandardnými službami. V ponuke ojazdených vozidiel rodinného typu momentálne nájdete takmer 1 500 kombíkov, viac než 1 100 áut karosérie SUV a viac ako 550 kusov MPV. Kvalitné a preverené vozidlo si môžete pohodlne vybrať na niektorej z 13 pobočiek, kde sa vám budú venovať dôkladne vyškolení predajcovia. Sieť autocentier AAA AUTO garantuje kontrolu stavu najazdených kilometrov a poskytuje doživotnú záruku na legálny pôvod vozidla. Vybraný automobil vám bude privezený na najbližšiu pobočku a na jeho prípadnú výmenu máte 7 dní. Všetky autá sú pred vykúpením dôkladne preverené rozsiahlou technickou prehliadkou a testovacou jazdou a zákazníkom je poskytnutá CARLIFE poistná garancia na mechanický stav až na dobu 24 mesiacov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov