Druhá generácia Discovery Sport bola predstavená v roku 2019, pričom na trh k nám prišla tento rok. Auto je postavené na platforme PTA (Premium Transverse Architecture), ktorá sa prvýkrát objavila pri druhej generácii Range Roveru Evoque, s ktorým ma Discovery Sport viacero prvkov spoločných. Pod kapotou nového Discovery Sport môžeme nájsť buď 2,0-litrový benzínový/dieselový 4-valec, alebo 1,5-litrový 3-valec, ktorý však dopĺňa elektromotor. Výkonové rozhranie jednotlivých motorizácii sa pritom pohybuje od 150 do 309 koní (110 kW – 227 kW) s maximálnym krútiacim momentom od 380 – 540 Nm. Pohonná jednotka zároveň spolupracuje s 9-stupňovým automatom od ZF a v prípade plug-in hybridnej verzie sa krútiaci moment prenáša cez 8-stupňovú automatickú prevodovku. 

Discovery Sport nechýba ani pohon všetkých kolies, ktorý zabezpečuje lepšiu trakciu a stabilitu vozidla počas jazdy. Rovnako zaručuje aj spoľahlivý výkon na klzkých povrchoch ako tráva či sneh, keď efektívne rozdeľuje množstvo krútiaceho momentu prenášaného na predné a zadné kolesá. Taktiež ponúka aj niekoľko jazdných režimov pre rôzne povrchy. Výber jazdného režimu však môžete nechať aj na samotné auto. Pomocou systému Terrain Response 2 totiž neustále monitoruje jazdné podmienky a systematicky vyberá najvhodnejší jazdný režim. Veľkou výhodou je aj funkcia rozbehu na povrchu so zníženou priľnavosťou, keď musíte len stlačiť plynový predál a auto sa už o všetko ostatné postará. Pri jazde v teréne či na nespevnenom povrchu Discovery Sport profituje aj zo systému zobrazenie priestoru pod vozidlom, vďaka ktorému vodič „vidí aj cez kapotu“. To, že Discovery Sport nie je len SUV do mesta, nedokazuje len náš plnohodnotný test, kde Land Rovera zobral Alex do poriadneho bahna, ale aj schopnosť brodenia až do výšky 600 mm. Auto navyše disponuje aj funkciou, ktorá vodiča upozorní, ak sa výška vody priblíži k maximálnej hodnote brodenia. 

6/6 hviezdičiek

Land Rover Discovery Sport 4x4 test zvládol perfektne a získal 6 zo 6 hviezdičiek s reakčným časom 8,7 sekundy. Je to nepochybne skvelý výsledok, ktorým sa radí na popredné priečky nášho rebríčku 4x4 testov. Na porovnanie, svojho predchodcu, Freelander, porazil ako v počte hviezdičiek, tak aj reakčným časom, čo sa samozrejme očakávalo.