Countryman aktuálnej generácie bol predstavený v roku 2016 na autosalóne v Los Angeles. V roku 2019 MINI predstavilo vynovenú verziu Countryman JCW, ktorá neoficiálne nesie názov JCW 306, pričom číslo odkazuje na počet konských síl. Tie produkuje 2-litrový benzínový preplňovaný 4-valec, ktorý teda okrem 225 kW dodáva aj 450 Nm krútiaceho momentu. Štvorvalec spolupracuje s 8-stupňovou automatickou prevodovkou a Countryman JCW tak zrýchli z 0-100 km/h za 5,1 sekundy s maximálnou rýchlosťou 250 km/h, ktorá je však po prvýkrát elektronicky obmedzená. 

Auto je postavené na platforme UKL2, ktorú zdieľa s koncernovými príbuznými, BMW radu 1, radu 2 či BMW X1 a X2. U Countrymanu JCW nechýba pohon všetkých kolies, ktorý nesie označenie ALL4 a rovnako ako autá BMW Group využíva medzinápravovú lamelovú spojku. Auto tak nie je permanentnou štvorkolkou, ale k prednému pohonu pripája zadný. Nový Countryman JCW tiež dostal aj prepracovanejší a hlavne tvrdší podvozok a aj upravený softvér stabilizačného systému. 

6/6 hviezdičiek

To, že sa autám BMW Group v našom 4x4 teste darí potvrdilo aj MINI Countryman JCW. Získalo plný počet hviezdičiek s fantastickým časom 6,26 sekundy, čím sa radí na absolútne popredné priečky nášho rebríčku. Auto nemalo problém so žiadnym z testov a v priemere na jednu skúšku potrebovalo len 1,04 sekundy. Ako som však pri BMW M8 4x4 teste spomínal, tieto skvelé výsledky sú do veľkej miery spôsobené našimi novými valcami, na ktorých sú autá rýchlejšie celkovo aj o 3 sekundy oproti predošlým. Na druhej strane, hviezdny výsledok na nových valcoch nie je zárukou, nakoľko DS7 Crossback zvládlo testy s časom až 23,38 s. (Pre prehľadnosť podotýkam, že od DS7 Crossback vykonali všetky ďalšie autá 4x4 test už na nových valcoch.)