Škandály popredných predstaviteľov, masívne protesty taxikárov, obvinenie z krádeže technológií... To je len kvapka v mori problémov, v ktorých Uber zatiaľ zdatne pláva. 

Uber Technologies bola pred časom obvinená firmou Waymo, ktorá tvrdí, že im ukradli technológiu pre autonómne autá. Spor sa pomaly blíži ku koncu a firmy sa medzi sebou dohodli. Na oko to pôsobí až veľmi jednoducho a že to išlo ako po masle. Ako sa dohodli? Uber, aby urovnal obvinenie, sa vzdá svojich akcií v hodnote 245 miliónov dolárov v prospech firmy Waymo.


Ako sa spor vyvíjal? Waymo zažalovala uber pred cca rokom. Firma Waymo tvrdí, že ich bývalý zamestnanec Anthony Levandowski ukradol dôverné dokumenty, v ktorých boli obsiahnuté informácie týkajúce sa autonómnych vozidiel. Možno by to nebolo čudné, ale tento pán sa vzápätí stal šéfom vývoja rovnakého projektu, ale vo firme Uber. Anthony však stále trvá na svojom a cíti sa byť nevinní. 

Čo je Waymo? 

Ak by ste náhodou nevedeli, čo je Waymo, objasním vám to. Waymo patrí do divízie gigantu Google a ich hlavná činnosť je zameraná na vývoj autonómnych technológií. 

Anthony Levandowski

Anthony Levandowski mal okrem iného prsty aj vo veľmi populárnom Google Street View – ešte keď pracoval pre Google. V odbornej branži je známy práve autonómnymi projektami. V r. 2016 spoluzaložil spoločnosť Otto, ktorej zámerom podnikania by mala byť autonómna dopravná spoločnosť. V minulom roku však tamojší okresný súd zakázal Levandowskemu prácu na týchto technológiách. Dôvod? Práve spomínaná kauza Uber vs. Waymo. Kvôli tejto kauze dostal v Uberi padáka. 

Foto: nextbigfuture.com