AutoKelly

Čo sa týka konštrukcie, na trhu sú v podstate dva typy stieračov. Takzvané ramienkové a moderné ploché stierače.

Ramienkové stierače

Ramienkové stierače majú overenú klasickú konštrukciu. Jej základom je sústava ramien, ktoré dotláčajú stieraciu gumičku na povrch čelného skla. Automobilky ich používali dlhé desiatky rokov, z čoho pramení vysoká spoľahlivosť a účinnosť. Hoci ich už v moderných autách v prvovýrobe veľmi nenájdeme, výrobcovia stieračov ich stále zdokonaľujú, aby zvýšili ich efektivitu stierania a znížili ich hlučnosť. Príkladom sú stierače Valeo Silencio, ktoré sa ukázali ako najspoľahlivejšie aj v našom jesennom teste stieračov. Ak máte staršie auto, ktoré malo ramienkový typ stieračov už od výroby, rozhodne odporúčam pri nich zotrvať. Ich konštrukcia totiž dotláča stierač na sklo po celej dĺžke a stieracie gumička dokáže dobre kopírovať zakrivenie čelného skla. To znamená pri novej sade stieračov zaručený účinok.

AutoKelly

Ploché stierače

Vývoj však ide dopredu aj v oblasti stieračov. Preto musela po ramienkových stieračoch nevyhnutne prísť zmena v podobe plochých stieračov. Tie sú na trhu už od začiatku tohto tisícročia. Vyzerajú moderne, preto často zlákajú aj majiteľov starších áut. Tu však buďte opatrní. Ak bolo vaše auto z výroby vybavené ramienkovými stieračmi, môže sa stať, že ak ich vymeníte za ploché, nebude pružina v ramene stierača dostatočne silná na to, aby stierač dostatočne pritlačila na sklo. Výsledkom budú miesta, kde jednoducho stierač nedosadne dobre a bude "vynechávať". Ako ukázal aj náš test, toto miesto býva zvyčajne na konci stierača pred spolujazdcom, kde sa už vo väčšej miere prejavuje zakrivenie skla. Ak bolo vaše auto vybavené plochými stieračmi už od výroby, je iba logické, ak po nich siahnete aj pri výmene za nové. Výber značky už záleží na vás, no aj tu platí, že je dobré spoľahnúť sa na overených výrobcov. Veľa typov plochých stieračov dokonca obsahuje aj akýsi "spojler", ktorý pomáha dotlačiť stierač pri jazde. Príkladom je Bosch AeroTwin, či Champion Aerovantage.

Tekuté stierače

V ponuke predajcov nájdeme okrem klasických mechanických stieračov aj takzvané tekuté stierače. Ide o prípravok, ktorý vytvorí na čelnom skle hladkú, klzkú vrstvu. Výsledkom je, že za jazdy voda vplyvom prúdenia vzduchu ľahko kĺže po čelnom skle a nezostáva v zornom poli. Použitie tekutých stieračov má preto dvojitý efekt. Vodič v menšej miere používa mechanické stierače a prípravok vyplní mikro nerovnosti na skle čím zníži opotrebenie stieračov.